NLB ide na IPO

Slovenija će do kraja godine prodati najmanje 50 posto svoje najveće banke

Potencijalni kupci bi narudžbe za kupnju dionica mogli predati u prvom tjednu studenog
Sjedište NLB-a u Ljubljani
 Srdjan Živulović / REUTERS

Nova Ljubljanska banka (NLB) i Slovenski državni holding (SDH) kao predstavnik njena vlasnika, objavili su u ponedjeljak namjeru prodaje većinskog paketa dionica najveće slovenske banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude dionica.

Namjera za prvu javnu ponudu dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj burzi odnosi se na najmanje 50 posto plus jednu dionicu banke, a najviše na 75 posto minus jedne dionice, objavljeno je na internet stranicama Ljubljanske burze i u priopćenju NLB-a i SDH-a.

U najvećoj slovenskoj banci očekuju da bi prospekt za provedbu inicijalne javne ponude mogao biti objavljen 26. listopada na portalu Ljubljanske burze, što bi značilo i službeni početak prodajnog postupka. Malim individualnim dioničarima u otkup će se ponuditi 10 posto NLB-a, dok se za ostatak očekuje sudjelovanje institucionalnih ulagača.

Bude li sve po planovima na koje računa slovenska vlada, potencijalni kupci bi narudžbe za kupnju dionica mogli predati u prvom tjednu idućeg mjeseca, nakon čega bi se definirala prodajna cijena, a dionice podijelile kupcima. Nakon toga, predviđa se, dionica NLB-a počela bi kotirati na burzama u Ljubljani i Londonu.

Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obveza je Slovenije nakon što joj je Europska komisija odobrila dokapitalizaciju.

Europska komisija je 2013. godine dozvolila da država svojim sredstvima dokapitalizira NLB bez da se to računa kao kršenje europskih pravila o konkurenciji i tretira kao nedopuštena državna subvencija, ali samo pod uvjetom da se većinski paket banke proda, kako bi se ona mogla restrukturirati i postati dugoročno održivom.

Prijašnja vlada Mire Cerara Europskoj komisiji je obećala djelomičnu privatizaciju NLB-a, s tim da se do kraja ove godine proda najmanje 50 posto dionica, a da država na kraju procesa ostane vlasnik 25 posto dionica.

Takav dogovor s Komisijom omogućio je da NLB državi prošlog tjedna isplati 270,6 milijuna eura dividende, što je ranije bilo blokirano zbog eventualnih kašnjenja u prodajnom procesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 03:17