Kraj loše faze

Slovaci jedini predali ozbiljnu ponudu za umaški hotel Kristal

Slovačka turistička grupacija Tatry mountain resorts udružila snage s Franjom Hercegom i Monikom Cereovom i planira obnoviti hotel koji je postao ruglo Umaga
 Goran Sebelic/Cropix

Slovačka turistička grupacija Tatry mountain resorts (TMR), u sklopu koje posluje niz skijaških i golf resorta, hotela, skijališta i tematskih parkova u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Austriji, najvjerojatnije je novi investitor u umaški hotel Kristal, koji godinama u centru tog istarskog grada zjapi prazan. Naime, na zadnjoj javnoj Fininoj elektroničkoj dražbi konačno je stigla ponuda za kupnju Kristala, koji je vodila propala tvrtka Punta International, zagrebačke firme Tikar d.o.o u iznosu od 22,844.491,25 kuna. Ta je tvrtka ujedno bila i jedini ponuditelj, a i prvi je hipotekarni vjerovnik nakon što je 2016. otkupila stara potraživanja Hypo Banke u iznosu od 3,350.000 eura.

Modernizacija odmarališta

A osnivači te zagrebačke tvrtke upravo je grupacija Tatry mountain resorts te tvrtka 1.Tatranská koja je lani postala dio portfelja TMR-a. A ona se bavila upravljanjem skijaškim stazama i žičarama u slovačkom planinskom odmaralištu Štrbské Pleso. TMR je također vlasnik Aquaparka Tatralandia, najvećeg slovačkog vodenog parka s cjelogodišnjim radom koji, osim vodene zabave, uključuje Tropski raj, posebnu tropsku dvoranu s morskom vodom, kao i zabavni park te smještaj u bungalovima i apartmanima Turističkog naselja Tatralandia. Do kraja 2019. uložili su oko 400 milijuna eura u razvoj i modernizaciju svojih odmarališta, a dionicama trguju na tri europske burze - u Bratislavi, Pragu i Varšavi.

Treći osnivač je Franjo Herceg, inače najveći dioničar Ingre i član Nadzornog odbora te građevinske kompanije. On ujedno zastupa Tikar zajedno s Monikom Cereovom, koja je dugi niz godina radila kao zamjenica predsjednika Uprave J&T banke, a potom je odlučila pokrenuti vlastiti biznis kao savjetnik za projekte na Balkanu i development luksuznih vila i apartmana. Inače, sedam godina je bila direktorica i voditeljica organizacijske jedinice - CEO J&T Banke u Slovačkoj. Bila je i članica Nadzornog odbora J&T Banke u Rusiji, a poslije i dopredsjednica hrvatske Vaba Banke u kojoj je J&T stekao većinski udio. Bavi se i iznajmljivanjem luksuznih kamenih vila u Istri, pod nazivom Moon­light villas.

Postupak preuzimanja ovog vrijednog hotela i kasina koji je neslavno završio pod upravljanjem bivšeg vlasnika Žarka Ratkovića još nije završen, pa novi vlasnici još ne bi izlazili s detaljima u javnost.

Hotel ima osamdeset soba, 8670 četvornih metara površine korisne vrijednosti, a smješten je na građevinskom zemljištu od 5566 kvadrata. Nekoć je zapošljavao 60-ak djelatnika. Da podsjetimo, hotel je zatvoren zbog velikih problema između tvrtke Punte International, koja je prije stečaja bila u vlasništvu poduzetnika Žarka Ratkovića, te njezinih slovenskih partnera HIT Hotela, s kojima je Ratković nakon što je kupio hotel sklopio ugovor da vode kockarnicu.

Slovenci i kockarnice

Čak su zajedno te dvije tvrtke osnovale novu tvrtku pod nazivom Casino Kristal u kojoj su Slovenci bili većinski vlasnici s 51 posto vlasničkog udjela. Slovenci, koji vode desetak hotela u Novoj Gorici i Kranjskoj Gori u kojima drže i nekoliko poznatih kasina, trebali su preuzeti poslovanje kockarnice, a Ratković je trebao voditi smještaj. Međutim, to očito nije funkcionalno te se na teret tvrtke skupljao velik porezni dug, što je završilo stečajem Punte International i zatvaranjem hotela.

Hotel je prodan tek na trećoj Fininoj dražbi

Kristal se na javnoj elektroničkoj dražbi Financijske agencije triput prodavao. Na trećoj se dražbi golemi hotel u samom srcu Umaga prodavao za 25 posto procijenjene vrijednosti. Na prvom javnom pozivu početna cijena bila je 68,5 milijuna kuna. Međutim, ta je nekretnina poprilično optere-ćena raznim teretima, u vrijednosti od 50-ak milijuna kuna. Isto tako, hotel se tijekom stečajnog postupka već prodavao u ovršnom postupku koji je vodio Općinski sud u Puli, ali nije prodan ni na drugoj dražbi za polovinu vrijednosti, odnosno za 45,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 09:19