Utjecaj koronavirusa

Sljedeći tjedan ministarstvo objavljuje prvi set mjera za ublažavanje posljedica epidemije

Horvat smatra da je preuranjeno govoriti u kojoj će mjeri širenje koronavirusa utjecati na hrvatsko i europsko gospodarstvo
Darko Horvat, ministar gospodarstva
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je u Krapini najavio da bi prvi set mjera za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo trebao biti poznat početkom idućeg tjedna.

Horvat smatra da je preuranjeno govoriti u kojoj će mjeri širenje koronavirusa utjecati na hrvatsko i europsko gospodarstvo. Najavio je da će se radna skupina za unaprjeđenje poslovne klime proširiti na monitoring učinka koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo, kao i na predlaganje Vladi i Europskoj komisiji na koji način taj utjecaj ublažiti.

„Koji će prvi set mjera biti znat ćemo, siguran sam, u prvim danima sljedećeg tjedna, dok se stvari ne iskoordiniraju. Mislim da to u ovom trenutku nije tematika takvog prioriteta da bi set morao biti definiran danas. U ovih nekoliko dana prikupit ćemo informacije s terena različitih sektorskih politika i izaći s usuglašenim prvim setom mjera“, rekao je ministar Horvat.

Na novinarski upit koliko će se trebati izdvojiti iz državnog proračuna za ublažavanje posljedica, odgovorio je da u ovom trenutku nitko nema takav izračun.

„U ovom trenutku zbrajamo posljedice i osmišljavamo mjere kako bismo taj efekt ublažili. Poslat ćemo pismo početkom sljedećeg mjeseca Europskoj komisiji. Na tom papiru ćemo identificirati trenutni učinak koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i zatražiti da se u aspektu mjera koje Komisija osmišljava spram financijskih institucija uvaže i neki prijedlozi koji će doći iz Hrvatske“, najavio je ministar gospodarstva.

Horvat je u srijedu u Krapini učenicima srednje škole uručio stipendije za strukovna zanimanja, a u izjavi za novinare komentirao je i slučaj Bernarda Jakelića.

Naime, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca i direktor regionalnog ureda Osijek Bernard Jakelić dobio je otkaz nakon prijave za seksualno uznemiravanje djelatnica HUP-a, pišu mediji, a iz HUP-a su potvrdili da su s Jakelićem raskinuli radni odnos. Kako donosi t-portal, Jakelić je nakon 24 godine rada dobio otkaz u HUP-u i to zbog više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja djelatnica.

„Komentirati bilo što takvog nema smisla u ovom trenutku. A ako se pokažu istinitima, postoje mjere koje će Jakelić morati prihvatiti. Kao i za sve druge, tako i za njega“, odgovorio je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:49