Smanjenje troškova

Slavni dobavljač autoindustrije u gubitku 1,2 milijarde €: 'Bit ćemo prisiljeni otpuštati'

Planovi smanjenja troškova bit će predstavljeni u svibnju a povezani su s očekivanjima pada svjetske proizvodnje automobila
Continetal AG
 dpa Picture-Alliance/AFP

Njemački dobavljač automobilske industrije Continental najavio je ubrzano smanjenje troškova nakon što je u 2019. godini zabilježio 1,2 milijarde eura neto gubitka.

Prihodi su mu u 2019. gotovo stagnirali i iznosili su 44,5 milijardi eura.

Planovi smanjenja troškova bit će predstavljeni u svibnju a povezani su s očekivanjima pada svjetske proizvodnje automobila u 2020., treću godinu zaredom, i to u rasponu od dva do pet posto, priopćio je u četvrtak izvršni direktor Elmar Degenhart. Dodao je i da će možda biti prisiljeni otpuštati radnike.

Kompanija je, po njegovim riječima, izbjegla moguće poremećaje u lancu opskrbe zbog ograničenja putovanja povezanih sa zarazom koronavirusom prebacivanjem na zračni prijevoz. Očekuje se da će se proizvodnja i logistika normalizirati u drugom tromjesečju, dodao je Degenhart.

Continental je najavio negotovinski otpis nematerijalne imovine u iznosu 2,5 milijardi eura, dodajući da u ovoj godini očekuje prilagođenu maržu dobiti prije kamata i poreza (EBIT) između 5,5 i 6,5 posto.

"Conti je i dalje jako velika kompanija koja ne reagira dovoljno brzo na nagli pad obujma prodaje zbog naslijeđene strukture troškova, osmišljene za njezin rast", naveli su u bilješci analitičari Evercore ISI-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 06:28