SUKOB OKO DIONICA

Skupština Proficia izglasala spajanje dionica, dioničar Nenad Bakić tvrdi da je to istiskivanje malih

Ako netko posjeduje u ovom trenutku 70 dionica, da bi posjedovao jednu novu čitavu dionicu, potrebno mu je dokupiti još trideset dionica

Nenad Bakić

 Boris Kovačev/Cropix

Istiskivanje malih u korist velikih ili uobičajen poslovni proces spajanja dionica? Pitanje je to koje je iskrsnulo nakon današnje Skupštine dioničkog društva Proficio, a na kojoj je odlučeno da se dosadašnjih 100 dionica spaja u jednu. Svaka od (dosadašnjih) dionica procijenjena je na 22.187 kuna, što znači da bi nova cijena jedne dionice bila 100 puta uvećana, odnosno vrijedila bi dva milijuna i 218 tisuća kuna. Time bi, umjesto dosadašnjih 2962 dionice, ovo društvo imalo 290 dionica. "Zaostalih" 62, radi lakše razdiobe, povučeno je umanjenjem temeljnog kapitala s 49 na 48 milijuna kuna.

No, iako Proficio, tvrtka specijalizirana za turizam i niz drugih djelatnosti, ima oko 150 dioničara, na Skupštini ih se pojavilo manje od deset, točnije oni koji su se na vrijeme, do 13.prosinca prijavili za sudjelovanje. Oni su ovakvu odluku poduprli s 98.91 posto, po principu jedna dionica - jedan glas.

Pojednostavljeno, ako netko posjeduje u ovom trenutku 70 dionica, da bi posjedovao jednu novu čitavu dionicu, potrebno mu je dokupiti još trideset dionica. U ovom proizvoljnom izračunu, to bi značilo da bi posjednik trebao dokupiti dionica u vrijednosti 665.610 kuna. Ako taj novac nema, jedino što mu preostaje jest prodati dionice koje sada posjeduje u ovoj korporativnoj akciji.

Bakić: Nepoštena poslovna praksa

Jedan od 150 dioničara, koji se doduše nije pojavio na Skupštini u Hotelu Sheraton, poznati investitor Nenad Bakić, a koji ima 1.45 posto dionica, na Facebooku je objavio podulji post kako smatra da se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi kojoj je jedini interes da oni koji imaju dovoljno novca u potpunosti zauzmu tvrtku, a da se male dioničare izbaci iz priče.

„Danas u 12 sati je skupština Proficio d.d. u kojoj je predviđeno spajanje dionica, a svi mali dioničari koji nemaju okrugli broj dionica, a preko 100 imaju samo četiri velika skrbnička računa, moraju ili dokupiti do 100 ili pristati na isplatu po cijeni koja cijelu kompaniju vrednuje na ispod 10 milijuna eura. Prije toga je izvršeno spajanje 1000:1. Ukupno, to je spajanje 100.000:1, nisam nikad vidio nigdje ni približno tako nešto. Dakle, ako nemate 100 dionica, ili prije 1000, ili višekratnik, onda možete ili doplatiti za broj do višekratnika ili prisilno prodati, ali ovaj put daleko ispod knjigovodstvene vrijednosti“, pojasnio je Bakić navodeći da su među dioničarima i stradalnici Domovinskog rata.

Da bi neki stradalnik Domovinskog rata ostao u igri, dodao je Bakić, morao bi sada douložiti oko dva milijuna kuna, i ostati kao vrlo, vrlo mali dioničar zajedno s predsjednikom Uprave Gavinom Susmanom, koji ga onda može i istisnuti jer će nakon ovog manevra skupina pod četiri skrbnička računa imati preko 95 posto.

„No, još je zanimljivije da investitor Susman dobio oko 300 milijuna kuna obeštete za propušteni profit odnosno štetu u toj kompaniji za samo dio kompanije (odnosno naknadu za izvlaštenje). Sada će se po ovoj isplati onima koji neće htjeti ili neće moći dokupiti (a tko ima dva milijuna kuna?) kompanija vrednovati po 70 milijuna kuna“, istaknuo je Bakić u dijelu svoje FB objave.

Uobičajeni proces

Dioničari koji su danas poduprli tu odluku ne slažu se. Kako neslužbeno pojašnjavaju neki od njih, riječ je o sasvim uobičajenom procesu spajanja dionica, a onima koji u tom procesu žele prodati dionice se tako povećava likvidnost. Svatko od dioničara, od predsjednika uprave Gavina Susmana koji ima nešto više od 61 posto dionica, pa do najmanjeg dioničara, imat će ista prava. Svoje dionice može okrupniti dokupom ili pak prodati.

Sam dokup mogao bi predstavljati problem nekima ne samo zbog nedostatka novca, nego i zbog činjenice da tvrtka ima nešto manje od dva i pol posto takozvanih trezorskih dionica, dakle onih koje su "u prodaji". Drugim riječima, ako interes za kupnju dionica bude velik, korporativna akcija neće uspjeti i onda oni koji su htjeli prodati svoje dionica, kojima je likvidnost inače vrlo niska, to neće moći napraviti. No, među dioničarima koji su nazočili Skupštini doznajemo kako nisu točne tvrdnje da stradalnici Domovinskog rata imaju dionice ovog društva, već se uglavnom radi o profesionalnim investitorima i financijskim institucijama.

Iz Proficia su se poslijepodne oglasili rekavši kako su na Skupštini donesene tri odluke: smanjenje temeljnog kapitala, spajanje dionica te izmjena Statuta.

Spajanje dionica

- Temeljni kapital Društva smanjuje se s 48.988.629,43 na iznos od 47.963.209,10 kuna na redovan način u svrhu omogućavanja (matematičkog) spajanja dionica, a bez isplate dioničarima Društva povlačenjem 62 vlastite dionice Društva nakon čega je temeljni kapital Društva podijeljen na 2.900 redovnih dionica koje glase na ime, bez nominalnog iznosa. Spajanje dionica provest će se kao korporativna akcija, a dionice će se spojiti tako da će se svakom dioničaru za 100 dionica izdati jedna nova redovna dionica koja glasi na ime, bez nominalnog iznosa.

Prema pojašnjenju iz Proficia, Glavna skupština društva danas je izglasala spajanje dionica pri čemu će dioničari imati priliku prodati ili kupiti dionice po cijeni utvrđenoj nezavisnom procjenom, a koju je potvrdio i Deloitte, od 22.187,29 kuna po dionici. Procijenjena vrijednost dvostruka je od iznosa za koji su Proficio dionice prodavane u posljednjih osam godina. Svaki dioničar sada ima izbor prodati svoje dionice ili kupiti dodatne dionice po utvrđenoj cijeni do višekratnika 100. Spajanje dionica u omjeru 100:1 određeno je kako bi se svim dioničarima pružila mogućnost izlaska iz vlasničke strukture Društva, ako dioničari tako odluče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:54