NA ŠEST MJESECI

Skupština INA-e u Nadzorni odbor izabrala Damira Mikuljana, Davora Filipovića i Branimira Škurlu

Mikuljan i do sada je bio u NO INA-e, a Filipović i Škurla će zamijeniti dosadašnja dva člana Luku Burilovića i Damira Vanđelića

Davor Filipović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Izvanredna glavna skupština INA-e u petak je za tri nova hrvatska predstavnika u Nadzornom odboru kompanije izabrala Damira Mikuljana, Davora Filipovića i Branimira Škurlu, i to na mandat od šest mjeseci, objavila je Ina putem Zagrebačke burze.

Taj je izbor uslijedio nakon što je Vlada u srijedu glavnoj skupštini predložila izbor Mikuljana, Filipovića i Škurle u Nadzorni odbor, najduže na šest mjeseci. Vlada je ujedno predložila izbor Damira Mikuljana za predsjednika NO-a, također na vrijeme od najduže šest mjeseci.

Damir Mikuljan i do sada je bio u Nadzornom odboru INA-e, a Davor Filipović i Branimir Škurla u tom će tijelu zamijeniti dosadašnja dva člana - Luku Burilovića i Damira Vanđelića.

Vanđelić, koji je do sada bio i predsjednik NO, i Burilović u Nadzornom su odboru INA-e bili od sredine prosinca 2016. godine, a Mikuljan od lipnja 2017. godine. Njima dosadašnji mandat istječe 18. prosinca.

Ćorić: Nisu nagradne funkcije

Inače, prvotnim je prijedlogom, koji je Ina objavila u studenome, bilo planirano da i Burilović i Vanđelić još šest mjeseci budu u Nadzornom odboru Ine, ali je Vlada na sjednici održanoj ovaj tjedna umjesto njih predložila Filipovića i Škurlu.

Mediji su prijedlog po kojemu u Nadzornom odboru Ine više ne bi bio Vanđelić dovodili u vezu i s njegovim nedavnom ostavkom na mjestu ravnatelja Fonda za obnovu. Vanđelić je, naime, krajem studenoga podnio ostavku na mjesto ravnatelja Fonda za obnovu, obrazloživši da je njegov posao ustroja Fonda završen.

Komentirajući u srijedu promjene u Nadzornom odboru INA-e, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je rekao je da su i Filipović i Škurla i zaslužila svojim životopisima te da se ne radi ni o kakvim nagradnim funkcijama.

Ćorić je kazao i da će novi članovi Nadzornog odbora INA-e adekvatno obavljati tu funkciju, kao i stari članovi, te da je riječ o imenovanju na šest mjeseci.

"Vjerujem da su njihovi životopisi poznati, dakle sve u skladu sa uobičajenom praksom", naveo je Ćorić.

Na pitanje je li to na neki način politička utješna nagrada za Davora Filipovića nakon što nije postao gradonačelnik Zagreba (bio je kandidat HDZ-a), odgovorio je da je Filipović profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja organizacije i menadžmenta, da ima iskustvo članstva, odnosno presjedanja u nadzornim odborima i da tu nema nikakve nagrade.

'Zaslužili su'

"Oba kandidata koja su predložena svojim životopisima i dosadašnjim radom pokazuju da su to zaslužili", zaključio je Ćorić.

Branimir Škurla je partner u Odvjetničkom društvu Bekina, Škurla, Durmiš i Spajić.

Nadzorni odbor INA-e ima devet članova, od čega Vladi RH, koja u Ini drži 44,84 posto dionica, pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, koji ima 49,08 posto dionica, a jedno predstavniku radnika.

Predstavnici MOL-a u Nadzornom odboru u prosincu lani izabrani su na mandat od četiri godine. To su József Molnár, László Uzsoki, Zsuzsanna Ortutay, Gabriel Szabó i Domokos Szollár.

Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.

Dioničari Ine na današnjoj su izvanrednoj skupštini odlučili i o dopuni poslovanja tvrtke i dopuni Statuta, i to dvjema djelatnostima - poljoprivredna djelatnost i iznajmljivanje i održavanje sanitarnih čvorova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 18:45