DONESENA ODLUKA

Sklopljen posao vrijedan 330 milijuna eura! Fortenova Podravki prodaje Belje, PIK Vinkovci i Vupik, Mađari izvisili

Podravka je tu vijest upravo objavila na Zagrebačkoj burzi. Iznos transkacije procjenjuje se na 330 milijuna eura

Vujnovac, Peruško i Dalić

 /Jutarnji/cropix

Podravka ulazi u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednog biznisa Fortenova grupe, dok su mađarska Meszaros grupa te slavonski konzorcij Žito grupe Marka Pipunića i Osatina grupe Mirka Ervačića ispali iz igre za preuzimanje Belja, Vupika i PIK Vinkovci.

Vijest da su kao preferirani kupac ušli u finalizaciju pregovora Podravka je jutros objavila na Zagrebačkoj burzi, nakon čega je na dva sata obustavljeno trgovanje dionicama kompanije na burzi. Iznos transakcije nije objavljen, ali se procjenjuje na razini od oko 330 milijuna eura.

Podravka i Fortenova grupa potpisale su ugovor o ekskluzivnosti, a Podravka će u ovoj fazi preuzimanja uplatiti polog od 15 milijuna eura. Dovršetak cijelog procesa očekuje se nakon dodatnih pregovora i usuglašavanja kupoprodajnog ugovora, kao i dobivanja svih potrebnih odobrenja regulatora u Hrvatskoj i regiji.

"Iznimno nam je zadovoljstvo da je Fortenova grupa prepoznala Podravkinu ponudu kao najbolju. Iako je pred nama još puno posla do zaključenja transakcije, sigurna sam da bi ovo preuzimanje otvorilo novi prostor za stabilan rast i razvoj poljoprivrednih kompanija Fortenove, poštujući njihovu višestoljetnu tradiciju. Za Belje, Vupik i PIK Vinkovci uspješno zaključenje transakcije značit će ulazak u uspješnu i stabilnu Podravkinu grupaciju", komentirala je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Dalić ističe i kako će ovo preuzimanje imati snažan pozitivan utjecaj na daljnje jačanje poljoprivrede, dok Podravki ova akvizicija predstavlja nove prilike za širenje poslovanja i rast.

Podravka, koja se u cijelom procesu spominjala kao favorit za preuzimanje tri tvrtke iz poljoprivrednog biznisa Fortenova grupe, odabrana je kao preferirani kupac nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle sredinom lipnja, tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava poslovnog područja poljoprivreda.

"Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila sveukupno najboljom. Sukladno tome, između kompanija je potpisan ugovor o ekskluzivnom pregovaranju temeljem kojeg će Fortenova grupa proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora nastaviti samo s Podravkom", objavili su iz Fortenove.

Poslovno područje poljoprivreda Fortenova grupe obuhvaća kompanije Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix. Iz Fortenove su pojasnili da su detaljne analize zaprimljenih obvezujućih ponuda pokazale da ponuda Podravke, osim što je cjenovno najviša, također najbolje ispunjava kriterije najpoželjnijeg strateškog partnera ovim kompanijama koji su zadani u transakciji.

"U ispitivanje interesa prodaje Poslovnog područja poljoprivreda krenuli smo sa željom maksimiziranja vrijednosti i identifikacije potencijalnih partnera koji će jamčiti razvoj i održivost ove nacionalno važne djelatnosti te osigurati daljnji razvoj poslovanja i zaposlenosti, s rezultatom gospodarskog napretka cijele regije Slavonije i Baranje. U Podravki smo pronašli upravo takvog partnera za naše poljoprivredne kompanije. Dodatna prednost Podravke je činjenica da bismo s njom dobili strateškog partnera koji će PIK Vrbovcu i sustavu Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju. Stoga sam siguran da smo odabirom ekskluzivnog pregovaranja o detaljnim uvjetima kupoprodajnog ugovora s Podravkom, donijeli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredne kompanije i naše zaposlenike, nego i za sve druge dionike", komentirao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Time polugodišnji proces odabira strateškog partnera za poljoprivredno poslovanje Fortenova grupe ulazi u završnicu, a po sklapanju kupoprodajnog ugovora, za dovršetak transakcije bit će potrebno ishoditi i uobičajena regulatorna odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Podsjetimo, obvezujuće ponude za preuzimanje Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika, sredinom lipnja predali su Podravka, mađarska Meszaros grupa te slavonski konzorcij Žito grupe Marka Pipunića i Osatina grupe Mirka Ervačića.

Cijeli proces prodaje poljoprivrednog biznisa Fortenova grupa pokrenula je 30. siječnja ove godine, kada su započeli s ispitivanjem interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivreda kako bi smanjili ukupnu zaduženost kompanije.

Proteklih tjedana već se analiziralo kako je Mészáros Grupa, čiji je vlasnik Lőrinc Mészáros, jedan od najbogatijih mađarskih biznismena i veliki prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbána, dao nisku ponudu te se tako praktički sam eliminirao iz procesa za koji je procijenio da neće imati podršku hrvatske Vlade niti javnosti. Mészáros je u Hrvatskoj već poslovno prisutan kao vlasnik NK Osijek, hotela na Kvarneru i tvrtke Rabo u Kneževim Vinogradima, najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika jabuka

Tako se bitka poljoprivredne tvrke Fortenove svela na dva konkurenta, odnosno dvije ozbiljne ponude hrvatskih tvrtki. S jedne je strane ostala Podravka, jedna od najvećih domaćih prehrambenih kompanija, a s druge osječko Žito, svojevrsni lider hrvatske poljoprivredne proizvodnje u kooperaciji s Osatinom, također važnom poljoprivrednom grupacijom. Marku Pipuniću, vlasniku Žito grupe, ovo je bio drugi pokušaj preuzimanja Belja. Tvrtku je već pokušao kupiti 2005. godine, ali je tada Belje preuzeo Ivica Todorić.

Tvrtke koje Fortenova prodaje obrađuju oko 33.000 hektara poljoprivrednih površina, što je malo manje od 3 posto ukupno obradivih površina u našoj zemlji. U Belju, Vupiku i PIK Vinkovci ukupno je gotovo 2500 zaposlenih. Prema strukturi proizvodnje Belje je najveći proizvođač svinjskog mesa u Hrvatskoj te najveći poljoprivredni proizvođač. Vupik obrađuje ukupno 7200 hektara poljoprivrednog zemljišta, ima i povrtlarsku proizvodnju na 545 hektara, a vlasnik je i najmodernijeg riječnog terminala na Dunavu u Vukovaru.

Marko Pipunić, predsjednik uprave Žito grupe, čestitao je Podravki

„Čestitam grupi Podravka kao odabranom najboljem ponuditelju za daljnji nastavak procesa kupoprodaje poljoprivrednog poslovanja Fortenova grupe. Vjerujem da će Podravka uspješno dovršiti proces kupoprodaje i u idućem razdoblju uspješno transformirati poslovanje Belja, Vupika i PIK Vinkovaca te doprinijeti daljnjem razvoju samih tvrtki i cijele regije u kojoj te tvrtke posluje. Timu Fortenova grupe na čelu sa Fabris Peruškom zahvaljujem na profesionalnosti, stručnosti i korektnosti tijekom cijelog procesa, kao i svim dionicima na profesionalnom nadmetanju. Žito grupa i dalje stoji na raspolaganju kao podrška za što uspješniji razvoj ovog velikog i značajnog projekta za poljoprivrednu industriju Hrvatske a posebno za našu Slavoniju i Baranju“, izjavio nam je Marko Pipunić. (J.Vrdoljak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:48