SRAMOTNA AFERA

Skandalozno otkriće: Prehrambeni div dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

U Švicarskoj se, primjerice, takvi proizvodi prodaju bez dodanog šećera

Ilustrativna fotografija

 -/Wavebreak/Profimedia/-/wavebreak/profimedia

Švicarski Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu dodaje šećer i med mlijeku za dojenčad i proizvodima od žitarica koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, objavila je danas na svojim stranicama švicarska istraživačka organizacija Public Eye.

Oni su u suradnji s International Baby Food Action Network (IBFAN) poslali uzorke proizvoda koji se prodaju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijski laboratorij na testiranje, i rezultati su pokazali dodani šećer u obliku saharoze ili meda u uzorcima Nida, marke zamjenske mliječne formule za bebe od jedne godine i više, i Cerelac žitarica namijenjenih djeci između šest mjeseci i dvije godine. Nalaze ovog istraživanja danas prenose svjetski mediji.

"Pedeset godina nakon skandala s formulom za dojenčad, Nestlé tvrdi da je naučio iz prošlosti, dok je činio sve što može kako bi zadržao svjetsko vodstvo u prehrani dojenčadi. Prehrambeni div kontrolira 20 posto tržišta dječje hrane, procijenjenog na gotovo 70 milijardi dolara. S više od 2,5 milijardi dolara svjetske prodaje u 2022., Cerelac i Nido neki su od najprodavanijih brendova dječje hrane Nestléa u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Multinacionalna tvrtka agresivno reklamira ove proizvode kao ključne za zdrav razvoj djece na svojim glavnim tržištima u Africi, Aziji i Latinskoj Americi", ističe se u priopćenju Public Eyea.

Rezultati istraživanja

Gotovo sve ispitane Cerelac pahuljice za dojenčad sadrže dodani šećer, u prosjeku gotovo 4 grama po porciji, što je otprilike jednako kocki šećera, iako su namijenjene bebama od šest mjeseci starosti. Najveća količina, 7,3 grama po porciji otkrivena je u proizvodu koji se prodaje na Filipinima. Većina pregledanih Nido mliječnih proizvoda u prahu za malu djecu od jedne do tri godine sadrži i dodani šećer, u prosjeku gotovo dva grama po obroku. Najveća vrijednost (5,3 grama) otkrivena je u proizvodu koji se prodaje u Panami. U Švicarskoj i na Nestléovim glavnim europskim tržištima takvi se proizvodi prodaju bez dodanog šećera, ističu autori istraživanja.

image

Logo švicarskog prehrambenog diva Nestle na zgradi kompanije u Veveyu

Fabrice Coffrini/Afp

Dvostruki standardi

"Pedijatri i stručnjaci za dječju prehranu s kojima je razgovarao Public Eye osuđuju dvostruke standarde koji su neopravdani i problematični iz etičke i javnozdravstvene perspektive, posebice s obzirom na epidemiju pretilosti koja pogađa zemlje s niskim prihodima. WHO upozorava da izloženost šećeru u ranoj dobi može stvoriti cjeloživotnu sklonost slatkim proizvodima, što povećava rizik od razvoja pretilosti i drugih kroničnih bolesti. Od 2022. UN-ova agencija poziva na zabranu dodanog šećera u proizvodima za bebe i malu djecu mlađu od tri godine", podsjećaju.

Upozoravaju također da, dok Nestlé javno preporučuje izbjegavanje dječje hrane koja sadrži dodani šećer, iskorištava slabost postojećih propisa kako bi nastavio s prodajom takvih proizvoda u zemljama s nižim prihodima.

"Nadalje, istraga Public Eye-a i IBFAN-a pokazuje da švicarska multinacionalka koristi obmanjujuće marketinške strategije, kao što je korištenje medicinskih stručnjaka i utjecajnih osoba na društvenim mrežama kako bi pridobila povjerenje roditelja u svoje proizvode. Danas pokrenuta peticija zahtijeva da Nestlé stane na kraj ovim opasnim praksama i prestane dodavati šećer u proizvodima za bebe i malu djecu mlađu od tri godine, u svim dijelovima svijeta", zaključuje u svojoj objavi Public Eye.

Slušaju lokalne propise

Laurent Gaberell, stručnjak za poljoprivredu i prehranu Public Eyea, upozorio je da Nestlé mora stati na kraj ovim opasnim dvostrukim standardima i prestati dodavati šećer u sve proizvode za djecu mlađu od tri godine, u svakom dijelu svijeta.

Kako prenosi Guardian, iz Nestlea pak ističu da vjeruju u prehrambenu kvalitetu svojih proizvoda za rano djetinjstvo i daju prednost korištenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju djece. Glasnogovornica kompanije istaknula je da se unutar "visoko regulirane" kategorije dječje hrane Nestlé uvijek pridržavao "lokalnih propisa ili međunarodnih standarda, uključujući zahtjeve za označavanje i pragove za sadržaj ugljikohidrata koji uključuje šećere", te deklarirao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući one koji potječu iz meda. Varijacije u receptima ovise o čimbenicima uključujući propise i dostupnost lokalnih sastojaka.

Dodala je kako je tvrtka smanjila ukupnu količinu dodanih šećera u svom portfelju žitarica za dojenčad za 11 posto u cijelom svijetu tijekom prošlog desetljeća, i nastavila preformulirati proizvode kako bi ih dodatno smanjila. Saharoza i glukozni sirup postupno su izbačeni iz adaptiranog mlijeka namijenjenog maloj djeci diljem svijeta, dodaju iz Nestlea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:35