PERVERZNI MILIJUNAŠ

Skandal u jednoj od najmoćnijih banaka svijeta: Smijenili šefa Uprave zbog veza s Epsteinom

Epstein je 2019. umro u istražnom zatvoru u SAD-u prije sudskog suočenja s optužbama za elitnu prostituciju i podvođenje maloljetnika
Jeffrey Epstein
 Capital Pictures/mediapunch/Capital Pictures/Profimedia

Jes Staley (64) odstupio je s mjesta predsjednika Uprave Barclays banke zbog nalaza regulatora o Staleyjevim vezama s biznismenom Jeffreyem Epsteinom koji je u kolovozu 2019. umro u istražnom zatvoru u SAD-u prije sudskog suočenja s optužbama za elitnu prostituciju i podvođenje maloljetnika.

- Odbor direktora Barclaysa je u petak navečer obaviješten o preliminarnim zaključcima FCA-e i PRA-e o njihovoj istrazi o gospodinu Staleyu i o njegovom odnosu s pokojnim gospodinom Jeffreyjem Epsteinom, kao i o naknadnom opisu toga odnosa u odgovoru Uprave banke na navode FCA. S obzirom na te zaključke i namjeru gospodina Staleyja da ih ospori, Odbor i gospodin Staley su se složili da će on odstupiti - navodi se u burzovnoj obavijesti Barclaysa odaslanoj danas ujutro nakon što je agencija Reuters objavila vijest o razlazu Staleya i Barclaysa, jedne od najvećih britanskih banaka.

Regulatori koji se spominju u priopćenju banke su agencija zadužena za nadzor ponašanja dužnosnika u financijskom sektoru Velike Britanije (FCA) i bonitetni odjel (PRA) britanske središnje banke. Staley se pod njihovim nadzorom našao nakon javnog priznanja da je poznavao Epsteina, ali, isticao je sada već bivši šef Barclaysa, prije posljednje istrage koja je vođena protiv tog američkog biznismena i prije nego što je došao na čelo Barclaysa.

Do poznanstva Staleya i Epsteina, prema očitovanju Staleya, došlo je 2012. kada je radio u investicijskoj multinacionalki JP Morgan, a Epstein bio klijent te kompanije. Za britanske medije već je i ta činjenica sporna jer se Epstein prvi put s optužbama za seksualno iskorištavanje maloljetnika suočio 2008.

image
Jes Staley
Tolga Akmen/AFP

No, prema istome izvoru, još je sporniji boravak Staleya na privatnom Epsteinovom otoku Little St James, odnosno u tamošnjoj rezidenciji nekoliko mjeseci prije Staleyova imenovanja na čelo Barclaysa 2015...

- Očito sam mislio da Epsteina dobro poznajem, a nisam. Zasigurno, s obzirom na ono što sada znamo, duboko žalim što sam imao bilo kakav odnos s Jeffreyjem – izjavio je Staley u jednom medijskom istupu 2020..

I Barclays u današnjem priopćenju navodi da nemaju saznanja kako je Staley znao za kriminalne aktivnosti Epsteina prije pokretanja istrage protiv Epsteina, ali da su se s svojim donedavnim predsjednikom Uprave dogovorili da odstupi zbog istrage regulatora.

Prema navodima britanskih medija, FCA i PRA su došle do saznanja da se komunikacija Staleya i Epsteina odvijala i nakon što je Staley preuzeo vodstvo Barclaysa. Reuters pak napominje kako je Odbor direktora Barclaysa već razmatrao odgovornost Staleya nakon što se pokazalo da je on naložio unutarnju potragu u banci za 'zviždačem' koji je regulatorima uputio predstavku o vezama Staleya i Epsteina. Tada je Staley 'prošao' s financijskom kaznom regulatora koji je i samu banku kaznio s 16 milijuna funti globe zbog kršenja prava 'zviždača'.

Novi predsjednik Uprave Barclaysa je C.S. Venkatakrishnan. Zanimljivo je da Odbor direktora Barclaysa danas otkriva kako je Venkatakrishana još prije godinu dana ocijenio kao osobu pogodnu za novu funkciju, kao i to da novi šef Barclaysa ima dosta sličan profesionalni životopis kao i Staley.

Naime, oba su profesionalnu karijeru gradili u SAD-u čiji su državljani i u JP Morganu. S tom razlikom što je Venkatakrishnan u JP Morganu radio 22, a Staley čak 34 godine. Dok je Staley prije dolaska u Barclays, a nakon karijere u JP Morganu, radio u još nekim američkim kompanijama, Venkatakrishnan je 2016. stigao u britansku multinacionalku direktno iz JP Morgana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:43