Bauk poskupljenja

Sirovine skuplje od 25 pa čak do 100%, prijeti li nam rast inflacije: ‘Moram se složiti s analitičarima...‘

U HGK kažu da će se domaći proizvođači sigurno suočavati s velikim izazovima u nadolazećem razdoblju.
 Wang Fei/AFP

Ovisnost Hrvatske o uvozu ključnih sirovina za industriju poput željeza, čelika, pamuka i PVC-a odrazila se od početka godine i na cijene po kojima ih naše tvrtke nabavljaju za svoju proizvodnju uz, kako smo jučer utvrdili među poslodavcima i njihovim udrugama, rast cijena u prvom tromjesečju ove godine za najmanje 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Sirovinama na europskom tržištu odakle se njima opskrbljuje naše gospodarstvo, od početka godine raste cijena zbog nemogućnosti dobavljača, čije je poslovanje poremetila koronakriza, da zadovolje naraslu potražnju industrije. Dobar dio sirovina, poput PVC-a ili metala, postale su za naše tvrtke skuplje između 40 i 60 posto, ali ima i roba kojima je cijena porasla za 100 posto.

Otežana nabava

Naime, kako doznajemo u Odjelu za industriju Hrvatske gospodarske komore, cijene opreme od plastike koja se ugrađuje u vodovode i odvodnju u sklopu velikih investicijskih projekata aglomeracije diljem države, porasle su i do 100 posto. Do rasta cijena plastike, objašnjavaju u Komori, došlo je jer su tvrtke suočene s otežanom nabavom polipropilena, polivinil klorida i polietilena.

U tekstilnoj industriji, prema informacijama kojima raspolaže Hrvatska udruga poslodavaca, cijene sirovina rasle su od početka godine između 25 i 60 posto. Cijena pamuka, kaže isti izvor, kao burzovne robe porasla je za 25 posto. U HUP-u doznajemo da su i njihove članice iz kožarske branše suočene sa znatnim rastom cijena sirovina. Cijena kože rasla je za 15 posto, izvijestili su nas.

U građevinarstvu, kažu nam u Udrugi poslodavaca, najveći cjenovni udar stiže od dobavljača metala.

- Metal je burzovna roba te je armatura poskupjela 50 posto, među ostalim i zato što manjka otpadnog željeza - navode u HUP-u, dodajući da se na poslovanje "građevinaca" odrazio i aktualni rast cijena nafte s posljedicama na cijene bitumena, ali i prijevoza robe. Ukupno, procjenjuje HUP, cijene ključnih sirovina u građevinarstvu porasle su od početka godine između 15 i 45 posto.

Neće preliti na kupce

U prilog potonjoj ocjeni ide i informacija iz HGK da je zbog trenutačne situacije s koronakrizom došlo do većeg skoka cijene čelika.

- Cijena čelika je porasla ovisno o vrsti čelika - navode u Komori. Na pitanje hoće li rast cijena sirovina biti pretočen u cijene finalnih proizvoda, naši sugovornici kažu da "rast troškova sirovina tvrtke neće moći preliti na kupce jer cijene već sada pregovaraju u centima". Istodobno dodaju da će se domaći proizvođači sigurno suočavati s velikim izazovima u nadolazećem razdoblju.

Rast inflacije?

Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik Grupe, ističe da se globalne gospodarske aktivnosti odvijaju, unatoč pandemiji, izazovima i vanjskim utjecajima koje ih u nekim segmentima usporavaju.

„Povećanje cijena energenata, brodskog prijevoza, trgovinski ratovi koji se vode, ali i neizvjesnost trajanja pandemije, razlozi su rasta cijena sirovina na tržištu. Takav se trend očekuje do kraja godine, ali na kraju uvijek mora doći do stabilizacije. To ne bi trebalo značajno utjecati na poslovanje AD Plastik Grupe jer poslujemo u relativno zahvalnoj industriji u kojoj se, u pravilu, rast cijena sirovina priznaje kroz rast cijene proizvoda. To je uobičajena zaštitna klauzula prilikom sklapanja poslova, kao i kod ostalih velikih industrija“, istaknuo je Marinko Došen.

Davor Sabolić, predsjednik uprave Čateksa iz Čakovca, otkriva da je rast cijena sirovina u tekstilnoj industriji veliki te da se slaže sa analitičarima da je u drugoj polovici godine moguć rast inflacije.

„Cijene gotovo svih sirovina koje koristimo u tekstilnoj industriji su porasle. Unatrag šest mjeseci pamuk je porastao između 30 i 40 posto, poliester je porastao za 70 posto, rasla je, doduše ne toliko, i cijena prediva. Nisu do kraja definirane cijene proizvoda na bazi nafte koje koristimo u proizvodnje ali su sigurno i one porasle između 10 i 15 posto. To za Čateks u ovom trenutku nije problem, jer smo u prošloj godini sklopili ugovore o nabavci sirovina po starim uvjetima. Znači, kada budemo ugovarali nove količine, a to će biti krajem godine, onda ćemo i mi osjetiti taj rast cijena sirovine“, pojašnjava Davor Sabolić.

Stjepan Vojnić, direktor tvrtki Pervanovo i Bjelin, poznatog proizvođača troslojnog parketa, potvrđuje da su cijene repromaterijala porasle .

„Porasla nam je cijena ljuštenog furnira za oko 25 posto, porasle su i cijene svih materijala poput ulja, lakova i ljepila, te umetaka u rasponu od 20 do 30 posto. Nažalost, u našoj industriji nema nikakvih zaštitnih klauzula. Sirovine nabavljamo po tržišnim cijenama a na isti način formiramo i cijene svojih proizvoda“, pojašnjava Vojnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:21