Al Ba’sa

Široka tek 60 centimetara: Najtanja zgrada na svijetu izgrađena iz čistog inata

Iako izgleda poput zida s terasom, u Al Ba’si se navodno nalazi dva stana na svakom katu VIDEO: ŠIROKA JE SVEGA 60 CENTIMETARA, A SAGRAĐENA JE IZ ČISTOG INATA Frustriran nepravednom podjelom imovine, bratu je htio zakloniti pogled i srušiti vrijednost zemljišta pa je sagradio najtanju zgrada na svijetu
Al Ba’sa
 YouTube

Al Ba’sa, što u prijevodu znači 'inat', ime je najtanje zgrade na svijetu.

Smještena u blizini starog svjetionika u glavnom gradu Libanona, Bejrutu na najužem dijelu široka je tek 60 centimetara, a na najvećem 3,9 metara.

Naime, zgrada je izgrađena je 1954. godine iz inata. Kako navode strani mediji, dva brata posvađala su se zbog zemljišta koje im je u nasljeđe ostavio otac – jedan brat uzeo je minijaturni komad zemlje čudnih dimenzija na kojem se nije moglo ništa izgraditi, a drugome je pripao atraktivni dio s pogledom na Mediteran.

Frustriran, prvi je brat iz inata izgradio tanku zgradu visoku 14 metara koja blokira pogled na Sredozemno more, a samim time i smanjuje vrijednost bratovog zemljišta.

Iako izgleda poput zida s terasom, u Al Ba’si se navodno nalazi dva stana na svakom katu. U jednom od stanova godinama se nalazila javna kuća, dok su u drugom dugo vremena bile smještene izbjeglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:40