WORLD CHEESE AWARDS

Sirana Gligora pomela konkurenciju, osvojila i Super Gold nagradu: ‘Stranci su oduševljeni‘

Sudjelovalo je 900 sirana iz 42 zemlje koje su na ocjenjivanje dale 4434 uzorka sira
 Foto_nadio/

Na ovogodišnjem 34. po redu World Cheese Awardsu održanom u Newportu u Walesu, Sirana Gligora osvojila je pet medalja. Osvojivši Super Gold nagradu, Gligorin Žigljen iz maraskine komine svrstao se unutar 98 najbolja sira ili njih 2,21 posto što je ujedno i najveći uspjeh hrvatskih sirana na ovogodišnjem natjecanju. Zlatnu medalju osvojio je Gligorin paški sir, a srebrne Paški sir ekstra stari i Žigljen ekstra stari. Broncom je nagrađen sir Dimljeni Chilli. Agrolaguna je također slala uzorke sireva te je osvojila dvije zlatne medalje.

Ovogodišnji ukupni pobjednik natjecanja je sir Gruyer AOP Surchiox sirane Volderfultigen, dok je Gorgonzola Dolce DOP sirane De‘ Magi osvojila drugo mjesto.

image
Foto_nadio/

Ovo je godina bila rekordna po pitanju broja prijavljenih sireva. Sudjelovalo je 900 sirana iz 42 zemlje koje su na ocjenjivanje dale 4434 uzorka sira. Sireve je ocjenjivalo 250 sudaca iz 38 zemalja. Zanimljivo je i kako je ovogodišnji World Cheese Awards, trebao biti održan u Kijevu u Ukrajini, međutim, zbog rata je preseljen u Wales.

Iz Sirane Gligora kažu kako nagradama oduševljeni, osobito za sir iz miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka - Žigljen, jer dodatno zrenje i afiniranje u plodovima višnje maraske čini ga unikatnim, a svojim kupcima iz cijelog svijeta žele, kako kažu, ponuditi upravo to: jako dobre i unikatne sireve provjerene kvalitete.

- Afinirani sirevi se očito sviđaju ocjenjivačima, a mi smo jedini u svijetu koji proizvodimo sir odležan u maraskinoj komini. Radi se o uspješnom spoju naših tradicionalnih proizvoda, U Hrvatskoj taj trend još uvijek nije značajnije izražen, ali je primjetan rast potražnje za takvim sirevima. Stranci su u pravilu oduševljeni - izjavio nam je Šime Gligora, direktor Sirane Gligora iz Kolana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:24