HPL Group u Hrvatskoj

Singapurci preuzimaju Kupare, stiže nova prilika za investiciju: ‘Ovaj nam moment budi optimizam‘

Hotel Properties Limited za 3,52 milijuna eura kupio je i sada drži 50 posto Avenue ulaganja, tvrtke s kojom će u joint ventureu razvijati projekt
Kupari
 Tonci Plazibat/Cropix

Šest godina nakon što se projekt Kupara nije pomaknuo s mrtve točke, stiže nova prilika za investiciju: singapurska tvrtka HPL Group kupila je 50 posto udjela kompanije Avenue ulaganja, koja je krajem 2015. godine dobila koncesiju nad tim projektom, što daje nadu da će zaboravljeni kompleks na jugu Jadrana u skorijoj budućnosti možda ipak otvoriti vrata.

Kako je vidljivo iz priopćenja HPL-a, Hotel Properties Limited za 3,52 milijuna eura kupio je te sada drži 50 posto Avenue ulaganja, tvrtke s kojom će u obliku joint venturea dalje razvijati dugoočekivani projekt kompleksa Kupara, vrijednu investiciju na čijem se razvoju počelo raditi još u mandatu SDP-ova premijera Zorana Milanovića, ali se do danas, nažalost, nije daleko stiglo.

Diverzifikacija

Iz HPL-a nismo uspjeli dobiti komentar posljednje investicije, ali je iz objave vidljivo da su u Hrvatsku ušli sa željom da dodatno diverzificiraju te prošire svoj hotelski portfelj, koji je zasad poglavito koncentriran na izvaneuropska tržišta.

Konkretno, HPL u Europi posluje u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Italiji, dok je većina njihova poslovanja koncentrirana na destinacije kao što su Malezija, Tajland, Indonezija, Maldivi, Sejšeli, Sjedinjene Američke Države te, naravno, Singapur.

Riječ je o tvrtki osnovanoj 1980. godine, a trenutno upravlja sa 36 hotela pod prestižnim hotelskim brendovima kao što su Four Season, Marriott, Hilton International, Como Hotels i InterContinental Hotels Group.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Osim toga, HPL navodi kako posjeduju hotele u 15 zemalja, ali investira i u premium rezidencijalne projekte. U portfelju njihovih nekretnina na području Singapura ističu se luksuzni objekti kao što su Tomlinson Heights, Robertson Blue, Four Season Park, ali i dva trgovačka centra u Velikoj Britaniji. U Londonu imaju luksuzne stanove Burlington Gate te Holland Park Villa.

Koji su konkretni planovi s Kuparima do zaključenja broja nismo doznali, no činjenica je da za realizaciju više nema vremena napretek.

Naime, originalnim ugovorom rok za pribavljanje dozvola definiran je dvije godine od pravomoćnosti UPU-a, što je veljača 2022., a aneksom je poslije unesena mogućnost obveznog dodatnog produljenja od šest mjeseci te potom još pola godine ako država na ovo posljednje pristane.

Za komentar kupoprodaje obratili smo se i direktorima Avenue ulaganja Maryanu Tkachu i Alini Yuvakaevoj, ali oni nisu bili dostupni za izjave.

Povijest ulaganja

Kad su u pitanju Avenue ulaganja, osim 50 posto udjela koje u ovoj kompaniji sada imaju Singapurci, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Management, tvrtka registrirana u Hong Kongu u vlasništvu Rusa Sergeja Gljadelkina, a 10 posto vlasništva, kao privatni investitor, ima bivši direktor Avenue ulaganja Ivan Paladina, koji jučer također nije bio dostupan za komentar.

'Ovaj nam moment budi optimizam'

Načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli jučer je održao sastanak s novim investitorom Hotel Properties Limited grupacijom, a kazao nam je kako ulazak novog igrača u hotelski projekt Kupara budi nadu u konačnu realizaciju tog projekta na koji mještani Župe dubrovačke čekaju već desetljećima. "Ovaj novi moment daje nam nadu i optimizam da će se projekt Kupara konačno i realizirati. Riječ je o jednoj ozbiljnoj kompaniji, čiji najveći dio portfelja otpada na brend Four Season, a koji je najavljen i za Kupare. S njima projekt ulazi u ozbiljnu fazu, iako smo pomalo skeptični hoće li se sve moći obaviti u rokovima, koji su prilično kratki", kazao nam je u kratkoj izjavi nakon sastanka načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:58