Traže odgovore

Sindikati unutar Uljanik Grupe uputili pisma Plenkoviću, Miletiću, Končaru i upravi

'Sudbina Uljanika i radnika je prevažna za RH da bi dalje prebacivali odgovornost jedni na druge'
Premijer Andrej Plenković u brodogradilištu Uljanik
 Goran Šebelić / CROPIX

Tri sindikata koja djeluju unutar Uljanik Grupe – Sindikat metalaca, Jadranski sindikat te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije uputila su jučer četiri pisma na različite adrese – premijeru Andreju Plenkoviću, upravi Uljanika, budućem strateškom partneru Danku Končaru te pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću. Od Plenkovića traže da se ne odustane od Uljanika, od Končara da kaže jasnu viziju što će raditi na području brodogradilišta ako ga preuzme, od Miletića što se prostornim planom tamo može raditi, a od uprave da ne donosi nikakve važne odluke do nove skupštine koja je zakazana 16. listopada.

- Nažalost, očito je kako se problem Uljanika neće riješiti još neko vrijeme. Posebno napominjemo kako je upravo vrijeme faktor kojeg imamo sve manje. Ako se problem ne riješi, u operativnom smislu do isplate sljedeće plaće, bojimo se da će svi koji ne žele dobro Uljaniku i koji bi na njegovoj eventualnoj propasti profitirali doći na svoje. Pozivamo Vas da hitno okupite sve koji moraju izraditi prihvatljive planove te da ne dozvolite odmak dok se planovi ne izrade. Spremni smo u tome aktivno sudjelovati na dnevnoj razini pri čemu nam je nevažno ime ili pozicija izrađivača planova ili strateških partnera, navode u pismu Plenkoviću. Ističu da je sudbina Uljanika i Uljanikovih radnika je prevažna za Republiku Hrvatsku da bi dalje prebacivali odgovornost jedni na druge. Isto tako očekuju da Vlada na skupštini predloži svoje članove Nadzornog odbora.

Od Končara pak traže da se pismeno izjasni namjerava li zadržati brodogradnju u Uljaniku, koliko dugo i na kojem području te koji su gabariti brodogradnje koju namjerava zadržati u broju vlastitih ljudi i kooperacije te proizvodnom programu. Pitaju ga i koje specificirano područje namjerava prenamijeniti u druge djelatnosti i koje točno. Isto tako, postavili su mu pitanje je li spreman potpisati dokument kojim jamči opstanak brodogradnje najmanje u dogovorenim gabaritima određeni period.

Upravu pozivaju na činjenicu da je na odlasku budući da je NO dala mandate na raspolaganje te izjavu predsjednika Uprave i opće javno mnijenje o tome.

- Nadzorni odbor je vrlo jasno zaključio i objavio na Zagrebačkoj burzi kako je ostatak vremena Uprava tek tehnička i mora odrađivati samo neodgodive poslove. Jasno nam je da u neodgodive poslove trenutno spada i definiranje održivoga Plana restrukturiranja s Vladom Republike Hrvatske i strateškim partnerom te osiguravanje funkcioniranja Društva do Skupštine i imenovanja nove Uprave. Posebno podsjećamo i opominjemo Upravu i Nadzorni odbor da nemaju više mandat samostalno donositi odluke koje bi značile ,,rasprodaju" i prenamjenu prostora Grupe Uljanik nauštrb održive brodogradnje u maksimalnoj veličini. Očekujemo od Uprave i Nadzornog odbora da javno upute poziv da se već sada jave svi koji smatraju da imaju kapaciteta voditi Uljanik kako bi se maksimalno skratilo vrijeme pronalaska i imenovanja nove Uprave, poručuju u svom pismu Upravi.

Miletića pak pozivaju da s obzirom na ozbiljnost situacije u rješavanju opstanka Uljanika i razna tumačenja važećeg GUP-a za područje današnjeg Uljanika jasno i nedvosmisleno odgovori koje djelatnosti se, prema važećem GUP-u, mogu obavljati na teritoriju današnjeg Uljanika.

- Vaš odgovor ćemo smatrati izvornim tumačenjem GUP-a, zaključuju tri sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:07