Radna mjesta u turizmu

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije predlaže dodatne mjere oko prava na potpore

Ilustracija
 Matija Djanješić / Hanza Media

Kriteriji za dodjelu potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu trebale bi se korigirati kako poslodavci ne bi iskoristili takvu situaciju i posegnu za 'dirigiranom' prodajom kapaciteta, na štetu radnika, državnog proračuna, lokalnog proračuna, ali i vlastitog poslovanja. Smatra to predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić koja je danas na adrese Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poslala dopis u kojem, predlaže i određene dodatne mjere kako bi se spriječile određene nelogičnosti oko prava na potpore, destimulirale moguće kalkulacije poslodavaca, odnosno kako bi ih se stimuliralo da rade i u zimskom periodu kada je i u normalnim okolnostima upitna rentabilnost rada.

- Prema sadašnjim kriterijima, pravo na potpore u visini od 4.000 kuna po radniku koji je bio u radnom odnosu na dan 31.08. imaju poslodavci koji u prethodnom mjesecu ostvare pad prometa veći od 60% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Iz toga proizlazi da poslodavac koji je ostvario pad prihoda 59% (znači svega 1% manje u odnosu na postavljene kriterije) ne ostvaruje pravo na potpore, što će moguće navesti poslodavce da unaprijed procjenjuju prihode, odnosno da booking prilagode kriterijima za ostvarivanje prava na potpore, smatra Cvitić.

Kada bi kriteriji za ostvarivanje prava na potporu bili fleksibilniji (kumulativ za tekuću godinu u odnosu na prethodnu ili potpora u nižem iznosu ako je pad prihoda 50% ili 40%) poslodavac bi svoje kapacitete prodavao bez ograničenja, smatra dalje. Pri tom je istaknula da i u normalnim zimskim mjesecima turistički sektor radi smanjenim kapacitetom.

- U manjim kompanijama tijekom zime često hoteli nisu otvoreni, a veće kompanije zadržavaju tek jedan hotel u svakoj destinaciji. U takvim uvjetima, u zimskim mjesecima ostvaruje se minimalni prihod ili nula prihoda, a temeljem sadašnjih kriterija poslodavci ne bi ostvarivali pravo na potporu, ili bi poslodavci koji su imali prošle godine otvorene objekte zatvorili hotele da bi ostvarili pravo na potporu. Tijekom zimskih mjeseci, poslovanje objekata je na granici rentabilnosti, što će poslodavce nagnati na kalkulaciju o tome da li je 'isplativije' dobiti potporu države ili držati hotel otvoren. Moguće je i otpuštanje radnika ako poslodavac ni po jednoj osnovi ne ostvaruje pravo na potpore, veli dalje.

Stroži kriteriji

Sindikat predlaže i strože kriterije za poslodavce s aspekta prava na potporu u slučajevima poslovno uvjetovanih otkaza. Za Sindikat nikako nije prihvatljivo da s aspekta korištenja prava na potpore kojima je cilj očuvanje radnih mjesta nisu predviđene oštrije sankcije za one poslodavce koji ipak otkazuju zbog poslovno uvjetovanih razloga. Budući da je cilj mjera očuvanje radnih mjesta poslodavac koji donosi odluku o poslovno uvjetovanom otkazu trebao bi ne samo izgubiti potporu za taj mjesec za sve radnike, već bi trebao vratiti i sve potpore koje je dobio do trenutka poslovno uvjetovanih otkaza.

Po mišljenju predsjednice SIKD-a trebalo bi također voditi brigu da se kriteriji za potpore nadopune tako da se gledaju usporedivi podaci. Zbog raznih akvizicija, investicija ili kupnje, odnosno prodaje, mnoge kompanije imale su u 2020. g. više ili manje kapaciteta na raspolaganje, a time i više, odnosno manje radnika. S većim kapacitetom mogao su ostvariti veći prihod koji nije komparativan s istim razdobljem protekle godine. Tako su određeni poslodavci koji su prodali dio kapaciteta bili 'privilegirani' jer su ostvarili manji prihod u odnosu na proteklu godinu, a oni koji su kupili ili investirali i u funkciju imali objekt više bili 'diskriminirani' i nisu tijekom sezone ostvarili pravo na potporu jer su ostvarili manji pad prihoda u odnosu na zadani kriterij, a istovremeno imali su broj zaposlenih više u odnosu na prethodnu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 21:17