Najbolji gradovi 2021.

Šibenik brani naslov najboljeg velikog grada za obrazovanje

Predstavljamo velike gradove kandidate ovogodišnjeg izbora u kategoriji obrazovanja i mladih: Bjelovar je treću godinu zaredom ušao u finale, hoće li ovaj put osvojiti titulu?
Tvrđava kulture Šibenik

Ovogodišnji izbor najboljih velikih gradova za obrazovanje Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos donio je reprizu prošlogodišnjeg kada je u pitanju lista kandidata gradova koji su ušli u najuži izbor za nagradu. Naime, osim Šibenika, koji brani naslov pobjednika u ovoj kategoriji iz 2019., u najuži izbor ušli su Pazin, Čakovec, Velika Gorica i Bjelovar, koji su i lani izborili završnicu izbora.

Uži izbor velikih gradova kandidata za nagradu namijenjenu pobjedniku u kategoriji obrazovanja i mladih izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista i partnera napravljen je na temelju izračuna njihova udjela u skupnome indeksu.

U izračunu su korišteni pokazatelji, među ostalim, izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječnog izdvajanja za stipendije i školarine te rodiljnih naknada za novorođene, navodi portal Gradonačelnik.hr, ilustrirajući izračun pokazatelja analiziranog grada na primjeru proračunskog izdvajanja za rodiljne naknade za novorođene. Rodiljine naknade po novorođenom, prema istome izvoru, izračunate su tako da je prosječan iznos izdvajanja za rodiljine naknade i opremu za novorođenčad podijeljen prosječnim brojem rođene djece u posljednje tri godine.

Rodiljne naknade

U svakom slučaju, rangiranje gradova po promatranim pokazateljima dalo je ljestvice u vrhu kojih su plasirani spomenuti gradovi kandidati. Šibenik je među pet najbolje rangiranih gradova po iznosu rodiljne naknade po novorođenome te po broju učitelja u školama. U šibenskom gradskom proračunu rodiljne su naknade dosegle su iznos od 4322 kune po novorođenome, a u školama Krešimirova grada jedan učitelj dolazi na 9,46 učenika.

Čakovec će naslov pobjednika u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova pokušati vratiti, među ostalim, ulaskom u pet najbolje rangiranih velikih gradova po iznosu stipendija i školarina (67,65 kuna po stanovniku) te ostvarenim proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 49,52 posto gradskog proračuna. Prema potonjem pokazatelju, sjedište Međimurske županije također je u top 5 velikih gradova. Čakovec je u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova trijumfirao 2017.

Aduti su Pazina, koji je u ovom izboru bio najbolji 2018., plasmani u pet najboljih velikih gradova po proračunskom izdvajanju za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, po iznosu stipendija i školarina te po broju odgojitelja u vrtićima. Pazinska gradska uprava osigurala je jednog vrtićkog odgojitelja na šestero djece.

Velika Gorica pokušat će prvi put trijumfirati u izboru za najbolji veliki grad u obrazovanju s ostvarenom rodiljnom naknadom za novorođene od 3283 kune te jednim od najboljih omjera nastavnog osoblja i učenika, odnosno djece u vrtićima. U velikogoričkim vrtićima osiguran je jedan odgojitelj na petero djece. S proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 46 posto, Velika Gorica je među deset najbolje rangiranih velikih gradova prema tom pokazatelju.

Školarine i stipendije

Treću godinu zaredom Bjelovar se uvrstio u završnicu izbora najboljih velikih gradova u ovoj kategoriji, među ostalim i proračunskim izdvajanjem od 48 posto za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, rodiljnom naknadom od 971 kunu i prosjekom od 16,81 kune isplaćene stipendije iz proračuna po stanovniku. Na portalu Gradonačelnik.hr ističu da su gradovi rangirani prema podacima prikupljeni iz izvješća o izvršenju proračuna, Fine i DZS-a. Koji će grad ponijeti naslov najboljeg, bit će poznato 21. listopada, kada će se u Novom Vinodolskom proglasiti pobjednici izbora.

image
NAJBOLJI GRAD sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:01