TREĆI U EUROPI

Sezona samo što nije krenula, a turistički div proglasio stečaj. Slijedi kaos!

Treći najveći organizator putovanja u Europi, njemački FTI nije dočekao ulazak strateškog partnera koji će ih spasiti.

Primošten

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Treći najveći organizator putovanja u Europi, njemački FTI nije dočekao ulazak strateškog partnera koji će ih spasiti - nakon što im ni državne potpore nisu pomogle, FTI Touristik GmbH, tvrtka majka FTI grupe podnijela je u ponedjeljak zahtjev za otvaranje stečajnog postupka na Okružnom sudu u Münchenu. Radi se o kompaniji koja ima 11.000 zaposlenih, a bankrot diva pogodit će desetke tisuća putnika čija će putovanja propasti.

Pristojan dio prometa FTI je naravno imao i u Hrvatskoj. Kako oni od danas više ne funkcioniraju, doznaje Jutarnji list, dio njihovog "kolača" na hrvatskom tržištu preuzet će ostali turoperatori odnosno agencije, a ako su poštivali sve europske direktive i zakone, nijedan putnik ne bi trebao biti oštećen, kažu naši izvori koji zapravo nisu iznenađeni ishodom. No, kako se radi o velikom broju putnika, u početku se očekuje kaos.

"Trenutno se poduzimaju svi pokušaji kako bi se osiguralo da se već započeta putovanja mogu završiti prema planu", rekli su iz tvrtke. Putovanja koja još nisu započela vjerojatno se neće održati ili će biti djelomično dovršena od utorka (4. lipnja). U početku je stečajem pogođen samo organizator događaja FTI Touristik. U budućnosti će se slične prijave podnijeti i drugim podružnicama, kažu u kompaniji.

Propalo ulaganje

Kako pišu njemački mediji, budućnost FTI-ja činila se stabilnom, jer je prvo primio ukupno 595 milijuna eura državne pomoći iz Fonda za ekonomsku stabilizaciju (WSF) tijekom korona krize. Nakon toga namjeru za preuzimanje dao je konzorcij na čelu s američkim financijskim investitorom Certares, koji je namjeravao kupiti FTI grupu za jedan euro i u tvrtku uliti 125 milijuna eura svježeg kapitala. Antimonopolska tijela još su trebala odobriti transakciju, no onda je pošlo po zlu.

Iz tvrtke kažu da im je prodaja pala ispod očekivanja, a osim toga, brojni dobavljači postrožili su uvjete i inzistirali su na avansnim isplatama u gotovini. Posljedično, postojala je povećana potreba za likvidnošću koja nije mogla biti zadovoljena prije završetka procesa preuzimanja Prema Handelsblattu, u FTI-ju je iznenada iskrsnuo problem likvidnosti od nekoliko milijuna eura. Država je odbila pružanje dodatne pomoći nakon pregovora tijekom proteklog vikenda.

Sada u igru ulazi njemački ReiseSicherungsfonds, fond osnovan 2021. godine koji će upravljati povratom unaprijed uplaćenih sredstava, prijevozom zaglavljenih putnika i njihovim smještajem do povratka.

ReiseSicherungsfonds nastao je kao reakcija na propast turističke tvrtke Thomas Cook u rujnu 2019. godine. Pokriće je tada pokrivalo samo skroman dio troškova, a država je morala uskočiti s milijunima.

Spašavaju lokalne agencije

Dio posla od FTI- će po tržištima odraditi i lokalni igrači, a kako se radi o zahtjevnom poslu u Hrvatskoj bi najviše toga trebalo dopasti Unilineu, kao najvećoj agenciji na tržištu. Boris Žgomba, predsjednik uprave kaže da Uniline nije direktno radio s FTI-em, no sada su spremni uključiti se u spašavanje onoga što se spasiti da, i organizirati putovanja dijela turista koji su već rezervirali svoja putovanja

"Bankrot FTI-a nas nije jako iznenadio, oni su dugo u problemima, no iznenadilo nas je što je stečaj proglašen prije turističke sezone, što isto pokazuje razmjer problema s likvidnošću u koji su upali. Nemamo točne brojke o koliko se putnika radi, no brojke nisu male, radi se o grupama i tu će biti posla", kaže Žgomba.

Kako je poznato, Grupa FTI, čiji je glavni dioničar bila egipatska investitorska obitelj Sawiris, upala je u goleme dugove pogotovo s pandemijom koja je sektor gurnula u tešku krizu. Da se izvuku nije im pomogao ni rast prihoda u fiskalnoj godini 2022/2023 od 10 posto, uz ukupan prihod od 4,1 milijardu eura. Na tržištu sada ostaju TUI i DER Touristik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 14:39