Suzbijanje bijele kuge

Šesti grad po veličini u RH odlučio na poseban način pomoći mladima da dođu do stana

Građani su zadovoljni. Kažu, drago im je da je Grad shvatio da je bolje da daju obiteljima zemljište nego da stoji prazno
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Slavonski Brod odlučio je pomoći mladim obiteljima tako što im je dao mogućnost najma zemljišta za kuću ili stana, i to po povoljnoj cijeni od tisuću kuna. A nakon deset godina to isto zemljište ili stan mogu i otkupiti.

Da bi suzbio bijelu kugu i zaustavio egzodus mladih Grad im po ovim uvjetima nudi nove stanove u najam. Od cijene stana se odbija onih deset godina najma koje su plaćali.

- To je nešto što u našoj državi nema osim u Slavonskom Brodu - kaže HRT-u gradonačelnik Mirko Duspara.

Prema sličnom modelu na 99 godina iznajmljuju se i zemljišta za gradnju kuća.

Građani su zadovoljni. Kažu, drago im je da je Grad shvatio da je bolje da daju obiteljima zemljište nego da stoji prazno.

- Kao što vidite naselje se popunjava. Bit će vjerojatno sve popunjeno. Mlado naselje, mlade obitelji, puno djece, puno mladih ljudi - kaže Antun Lovrić iz Slavonskog Broda, koji će uskoro slaviti useljenje, dok potpisnike novih ugovora graditeljske muke tek čekaju.

Ovakva im je pomoć, kažu, dobrodošla. Mihaela Ivković iz Slavonskog Broda na svom primjeru objašnjava i zašto:

- Suprug i ja smo se raspitivali i tražili zemljišta. Bili su oko 15 do 16 tisuća eura za parcelu. To nam se čini odlično, vrlo povoljno.

Za potpore iz oba modela natjecati se mogu mladi do 45 godina iz cijele Hrvatske i dati šansu Slavoniji da ponovno raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10