ARAPSKI INVESTITOR

Šeik koji je želio kupiti Fortenovu podnio ustavnu tužbu: ‘Evo kakav se zakulisni dogovor dogodio u toj kompaniji‘

Alktebi je podnio Ustavnu tužbu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova Grupe u Hrvatskoj

Saif Alketbi

 Marko Miscevic/Cropix

Predstavništvo Saifa Jaffara Markhana Alketbia u RH i EU, arapskog investitora koji je namjeravao kupiti Fortenovu, oglasilo se priopćenjem koje su poslali hrvatskim medijima.

Ističu da je Saif Jaffar Suhail Markhan Alktebi u ponedjeljak Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio Ustavnu tužbu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova Grupe u Hrvatskoj.

Alktebi od Ustavnog suda traži, navodi se u objavi: ‘utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremene mjere kojom će se zabraniti raspolaganje imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, kao i da naloži Vladi Republike Hrvatske da poduzme korake da se tvrtka SBK Art ukloni s popisa sankcioniranih subjekata‘

U Ustavnoj tužbi opunomoćenici Alketbija, odvjetnica dr.sc. Sandra Marković i odvjetnik Darko Don Markušić, obrazlažu da je SBK Art na listu dospio na temelju špekulacija i neprovjerenih informacija, da se i dalje nalazi pod utjecajem Sberbanka, što, kako kažu, ‘predstavlja tešku povredu prava vlasništva H.E. Alketbia, kojem je onemogućeno upravljanje imovinom u svojem vlasništvu‘.

Zbog još uvijek neriješenih procesa, naime, ‘SBK Art, kao najveći pojedinačni dioničar s 42,51 posto, ne može glasovati na skupštini krovnog društva STAK prilikom donošenja odluka, što uključuje i odluku o prodaji Fortenova MidCo-a. Ta situacija je potencijalno de facto izvlaštenje.‘

U objavi dalje napominju kako Alketbi nije bio obaviješten o procesu listanja SBK Arta na popis sankcioniranih, niti je od njega zatražen iskaz.

U tužbi se navodi i da je SBK Art na listu sankcioniranih subjekata stavljen kao posljednji subjekt - pod rednim brojem 174. Napominju kako ‘EU sankcionira tvrtke i osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju Ukrajinu‘.

U priopćenju se navodi kako je Alketbi ugledni poduzetnik te državljanin UAE, koji zasigurno ne predstavlja osobu koja podriva ili ugrožava teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine te zasigurno njegovo društvo SBK Art, čija je jedina imovina udjel u Fortenova Grupi, ne predstavlja pravnu osobu koja pruža materijalnu ili financijsku potporu djelovanjima kojima bi se eventualno podrivala ili ugrožavala teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

U tužbi se podsjeća i na izjavu državnog tajnika MVEP-a Frane Matušića iz prosinca 2022. godine, a u kojoj ističe da je Hrvatska bila ta koja je predložila stavljanje tvrtke SKB Art te da je Vlada pripremala odluku ‘u tišini‘.

Izjavu Saifa Jaffara Markhana Alketbia ovom prilikom prenosimo u cijelosti:

„ Obratio sam se Ustavnom sudu RH jer osim ustavne tužbe nemam pravno sredstvo kojim bih mogao zaštititi svoja prava, koja su teško narušena. Iz medija sam saznao da je tvrtka koju sam kupio, SBK Art, uvrštena na listu sankcioniranih subjekata 16. prosinca, kao i da je moja tvrtka na listu uvrštena na temelju ‘procesa vođenog u tišini‘ te pukih indicija, po kojima je SBK Art pod kontrolom Rusije, što nije od 31. listopada 2022. godine, kada je završena transakcija. Time su ugrožena moja prava kao i neotuđivost vlasništva.

Nudim kvalitetno rješenje za budućnost Fortenova grupe kako bi u budućnosti izbjegli zaduženja, poput onog koje je dogovoreno nedavno i nužnost prodaje vitalnih dijelova kompanije. Žalosti činjenica da je refinanciranje dogovoreno uz obvezu prodaje perjanica Fortenove i gospodarstva Hrvatske u proizvodnji hrane poput Belja i PIK Vinkovaca te VUPIK-a. Jedna od najvećih vrijednosti Fortenova grupe je proizvodnja kvalitetne i domaće hrane i moja je namjera ulagati u razvoj tog sektora poslovanja te jačati hrvatsku prehrambenu industriju. Imam rješenje koje osigurava stabilnost i razvoj Fortenova grupe, što sam i naglasio u pismu međunarodnoj investicijskoj banci Lazard, kada sam iskazao jak interes za preuzimanje Fortenova Group MidCo. U kompaniju sam spreman nastaviti ulagati.

Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces kojeg je menadžment tvrtke započeo krajem travnja ove godine nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same tvrtke. I danas postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u ruke samo jednog suvlasnika. Pomno pratim razvoj događaja sa svojim pravnim timom. Fortenova grupa je strukturno važna kompanija s utjecajem na egzistenciju milijuna ljudi u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zato se ne može i ne smije prodati kroz zakulisni dogovor. Namjeravam braniti svoje vlasničke interese, te spriječiti pokušaj provedbe takvog plana koji bi bio izrazito nepovoljan za tvrtku i njezine dioničare“.

U objavi se navodi i povijest cijelog slučaja (napominjemo kako je ipak riječ o slučaju koji je još uvijek predmet kojim se bave međunarodne institucije):

‘Saif Jaffar Markhan Alketbi kroz vlasništvo nad tvrtkom SBK Art, neizravno posjeduje 42,51 posto u Fortenova grupi. Tvrtku SBK Art kupio je 31.listopada 2022. godine i od tada tvrtka nema rusko vlasništvo niti je pod ruskim utjecajem. U vrijeme kada je kupio tvrtku SBK ART, kompanija nije bila na listi sankcija EU. Alketbi je državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata i priznati poslovni čovjek u svojoj zemlji, koji nikada nije bio podvrgnut sankcijama. Odgovoran je za vođenje niz investicijskih društava i ulagač je u brojne tvrtke.

SBK Art, ranije je ove godine, podnio je zahtjev Općem sudu Europske unije u cilju da se ukloni pogrešno izrečena sankcija SBK ART-u i uvjeren je u uspješni završetak tog sudskog procesa, koji je u tijeku.

Fortenova grupa jedna je od najvećih grupacija na području jugoistočne Europe, čije poslovanje se pretežito odvija u maloprodaji, proizvodnji hrane i poljoprivredi, s godišnjim konsolidiranim prihodima koji premašuju 4 milijardi eura. Fortenova grupa je najveći privatni poslodavac u Republici Hrvatskoj te trenutno zapošljava više od 45.000 ljudi, s 29 proizvodnih pogona te više od 2.500 prodajnih mjesta i distribucijskih centara.

Iako su krovna društva Fortenova STAK, TopCo, MidCo i HoldCo registrirana u Amsterdamu, to su društva-držatelji te kao takvi nemaju imovinu, osim udjela u drugom hijerarhijski podređenom društvu. Kompletna imovina Fortenova Grupe nalazi u Hrvatskoj i regiji‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01