Proces odabira partnera

Šef Uprave Uljanika: Osim Brodosplitove, stigla nam je još samo jedna ozbiljna ponuda...

Emil Bulić izvijestio je kako je uz Brodosplitovu, kao ozbiljna ponuda razmatrana i ona australske Scenic grupe
Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika
 Goran Šebelić/Cropix

Uljanik Grupa dobila je dvije ozbiljne ponude strateških partnera, od kojih se Uprava društva odlučila za onu zajedničku Brodosplita i Fincantieria, s tim da su se s drugim ponuditeljem Scenic Grupom dogovorili. To su jedine ozbiljne ponude koje su u Uljanik stigle na stol, jedino je što je na konferenciji za novinare u Puli konkretno rekao predsjednik uprave pulskog škvera Emil Bulić.

Novinarima nije odgovorio na pitanje koliko će restrukturiranje stajati, tko su bili ostali ponuđači, što ponuda koja je odabrana sadrži, na koji način će se odblokirati tvrtke te kolike su zapravo dubioze Uljanika i na koji način će se riješiti te zašto se toliko čekalo s objavom imena ponuditelja.

- Dana 25. siječnja u 20 sati dobili smo nekoliko materijala. Zajedno s NO i pravnom službom pristupili smo otvaranju dokumenata i utvrdili da imamo dvije relevantne ponude i nekoliko dokumenata od kojih su se neki nazivali ponudama, a neki pismima namjere. U narednim danima istaknuli smo osnovne kriterije svim potencijalnim partnerima. U prvom redu, svatko od potencijalnih partnera morao se legitimirati svojim financijskim izvještajima i podacima, morao se obvezati u čim kraćem roku održati provediv plan restrukturiranja zajedno s Uljanikom. A to je da nam dokaže svoje poslovne planove koji osiguravaju održivost brodogradnje u Puli i Rijeci, da nam dostavi jamstva i dokaze da je taj plan moguće ostvariti, da nam podastre svoje namjere u modernizaciju procesa i ulaganje u ljudske resurse te postizanje socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima, kao i potpisivanje sporazuma te jamstva za financijsku stabilnost i mogućnost društva da izdrži teret restrukturiranja Uljanika. Zatražili smo odobrenje svih nadležnih vanjskih tijela kako bismo bili sigurni kod odlučivanja da ne bi bilo naknadnih iznenađenja i ograničenja. Iz svega se isprofiliralo da je jedna ponuda udovoljavala kriterijima na maksimalan mogući način, pojasnio je Bulić zašto se Uljanik odlučio za Debeljaka i Fincantieri.

Dodao je kako je odabrana ponuda izrađena studiozno i detaljno te da su dostavili sve argumente koje su od njih zatražili. - Druga ponuda koja je došla je bila ponuda Scenic Grup,e koja je dala podršku ponudi Brodosplita i Fincantierija, pa je postignut najbolji mogući efekt. Sačuvali smo suradnju s našim sadašnjim kupcem i potencijalnim partnerom u daljnjem radu, pojasnio je Bulić.

Na pitanje tko su drugi ponuditelji, kazao je da zbog obveze čuvanja povjerljivosti podataka s time ne može izlaziti u javnost. Ne očekuje kako će na odluku biti žalbi. Što se tiče same ponude, o njenom sadržaju nije govorio, niti o tome koliko će Brodosplit zajedno s Fincantierijem uložiti u Uljanik, odnosno koliko će stajati program restrukturiranja.

- Visina programa restrukturiranja još nije utvrđena. Osnovni preduvjet da s izradom programa krenemo bio je odabir strateškog partnera. Dakle, počeli smo s izradom programa. Dosad je napravljen popis rizika, a pred nama je sada faza utvrđivanja visine programa restrukturiranja. Program mora biti minimalan da bi bio minimalan trošak i za partnera i za državu, ali mora biti i dovoljan da Uljanik bude održiv i to minimalno 10 godina, kolika je procjena trajanja programa restrukturiranja, kazao je čelni čovjek Uljanika.

Nije komentirao cifru od 2,4 milijarde eura koje bi trebale podmiriti država i strateški partner jer one nemaju veze s programom restrukturiranja. Potvrdio je da će strateški partner pomoći u isplati plaća dok se ne riješi toliko čekani program restrukturiranja.

- Partner je u ponudi stavio namjeru da pomogne u participiranju isplata plaća, ali moramo udovoljiti neke kriterije gdje će partner, država i Uljanik potpisati određene akte kojima će se utvrditi međusobna prava i obveze, kazao je Bulić. Što se tiče činjenice da bi 3. maj mogao u brzo u stečaj ako se ne deblokira njegov račun, te da bi strateški partner mogao pomoći kroz odblokiranje računa isplatom novca, Bulić kaže da sve ovisi o vjerovnicima i dogovoru s njima.

- Ne radi se o novčanoj isplati u tom iznosu koji se spominje u medijima. Sve je stvar dogovora i pregovora s vjerovnicima. Prvo na čemu ćemo raditi je hitan proces kroz isplatu plaća i deblokiranje računa, a druga faza je podmirenje računa prema vjerovnicima. Ne bih sada iznosio te brojke. Nažalost, dugovi Uljanika se mjere u milijardama kuna, kazao je Bulić.

Na pitanje koji su uopće planovi Brodosplita i Fincaniterija, odnosno što će gdje graditi i što će s nekretninama, Bulić je kazao kako se nikakav nekretninski biznis ne planira na područjima brodogradilišta te da je čitava ta priča bila previše u fokusu kod prethodnog strateškog partnera. Smatra da je to i razlog zašto se čitava priča otegnula godinu dana te ističe da je bilo puno pritisaka i interesa.

- Jako se puno energije i vremena trošilo na smisao i mogućnost održivosti tog dijela. Tu se trošilo puno resursa u kompaniji i izvan kompanije, a bilo je niz pritisaka i interesa koji su se uplitali. Svo to vrijeme 4.500 radnika je ispaštalo. Mi sve dijelove koji su se odnosili na nekretninski biznis, mičemo s fokusa. Uostalom, te nekretnine nisu u vlasništvu Uljanika, imovinsko-pravni odnosi nisu razriješeni i Uljanik nema pravo na tu imovinu. I u prethodnim planovima puno nas je bilo svjesno da to nije moguće provesti u kratkom vremenu bez nekih iznimnih aktivnosti koje nisu bile realne, zaključio je Bulić. Inače, Uljanik Grupu dosad je napustilo čak 1700 radnika, a prije godinu dana ih je bilo 4500...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:58