PROTIV TOTALNOG EMBARGA

Šef njemačkog giganta čiji bi slom uzdrmao cijeli svijet: ‘Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju?!‘

‘To bi moglo dovesti njemačko gospodarstvo do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata‘, rekao je Martin Brudermüller

Martin Brudermueller

 Photo by Uwe Anspach/POOL/AFP

Čelnik njemačkog kemijskog giganta BASF-a upozorio je da najvećem europskom gospodarstvu prijeti kriza bez presedana ako u potpunosti prekine trgovinu s Rusijom ili zabrani uvoz ruskog plina i nafte.

„To bi moglo dovesti njemačko gospodarstvo do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata”, rekao je Martin Brudermüller za nedjeljno izdanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga koje je prije objave vidjela agencija dpa.

Brudermüller predviđa da mnoge manje i tvrtke srednje veličine ne bi preživjele tu krizu. Šef BASF-a odbacuje europske pozive za bojkotom ruskih energenata. „Želimo li otvorenih očiju uništiti našu cijelu ekonomiju? Sve što smo gradili tijekom desetljeća? Mislim da bi takav eksperiment bio neodgovoran”, rekao je, dodajući da mali broj ljudi u Njemačkoj shvaća koliko bi teške bile posljedice takvih odluka.

Potpuni moratorij na kupovinu ruskog prirodnog plina bio bi moguć samo „kroz četiri do pet godina”, upozorio je Brudermüller, kazavši kako se alternativni izvori energije poput LNG plina iz SAD-a ne mogu uspostaviti preko noći.

Čelnik njemačke korporacije rekao je i kako vlasti neće financijski uspjeti ublažiti posljedice nestašica plina jer to jednostavno neće moći priuštiti: „Opseg o kojemu pričamo je puno veći nego onaj iz pandemije koronavirusa”.

Naglasio je i kako smanjenje proizvodnje u BASF-u neće utjecati samo na 40 tisuća zaposlenika te tvrtke, nego na cijeli svijet. „Stvaramo proizvode koji su na počecima opskrbnih lanaca”, rekao je. „Na kraju dana o nama ovisi sve od prehrambenih proizvoda do lijekova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:20