oporavak

Šef Louis Vuittona postao bogatiji za osam milijardi dolara u tjedan dana

Među drugim tvrtkama koje se bave luksuznom robom, proizvođač torbi Birkin i francuska modna kuća Hermes ostvarili su rast dobiti od sedam posto u trećem tromjesečju
Sean Penn, Charlize Theron i Bernard Arnault
 Pascal Le Segretain/Getty Images

Šef francuskog koncerna za proizvodnju luksuzne robe "Louis Vuitton" Bernard Arnault, povećao je prošli tjedan svoje bogatstvo za osam milijardi dolara, na valu porasta cijene dionica, procjenjuje magazin Forbes.

Pandemija koronavirusa opustošila je svjetsko tržište luksuzne robe, ali prošlog je tjedna konglomerat Louis Vuitton izvijestio o znacima oporavka u toj djelatnosti te je u razdoblju od 15. do 22. listopada vrijednost dionica koncerna porasla za šest posto. Rezultat je povećanje bogatstva Bernarda Arnaulta za osam milijardi dolara, na ukupno 122 milijarde.

Forbes napominje kako te promjene ne znače da se stanje u tvrtki promijenilo nabolje. Naime, Louis Vuitton koji je vlasnik brendova kao što su Bulgari, Guerlian i Dom Perignon, izvijestio je o padu dobiti od 21 posto u prvih devet mjeseci ove godine. Prihod od prodaje kozmetike, pića, nakita i maloprodaje u trećem tromjesečju bio je manji nego u istom lanjskom razdoblju. Međutim, dobit od prodaje kožne galanterije i odjeće porasla je za 12 posto, velikim dijelom zahvaljujući snažnoj prodaji iz kuća Louis Vuitton i Dior.

Među drugim tvrtkama koje se bave luksuznom robom, proizvođač torbi Birkin i francuska modna kuća Hermes ostvarili su rast dobiti od sedam posto u trećem tromjesečju. Iako je prodaja u Americi i Europi dramatično opala, prodaja u Aziji porasla je za gotovo 21 posto, jer zemlje koje su uspješno uspjele kontrolirati širenje koronavirusa postižu značajan gospodarski oporavak, piše Forbes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 16:28