Globalni seminar

Šef Hanfe: ‘Osiguratelje u Hrvatskoj očekuju dvije velike promjene‘

Riječ je o jednom od najvažnijih godišnjih susreta nadzornih tijela iz područja osiguranja, predstavnika tržišta osiguranja...

Ante Žigman

 CROPIX

"Globalni seminar" Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (International Association of Insurance Supervisors – IAIS) prvi se put održava u Dubrovniku 16. i 17. lipnja 2022. te je okupio više od 350 sudionika iz 70 država širom svijeta. Domaćin je ovogodišnje IAIS-ove konferencije Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Riječ je o jednom od najvažnijih godišnjih susreta nadzornih tijela iz područja osiguranja, predstavnika tržišta osiguranja i drugih zainteresiranih dionika, a ovo je prvi IAIS-ov događaj uživo nakon što je covid-19 proglašen svjetskom pandemijom.

Sve sudionike događanja uvodno su pozdravili predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman i izaslanica ministra financija Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju Ministarstva financija.

Regulatori ove godine u Dubrovniku raspravljaju o glavnim izazovima industrije osiguranja koji ih očekuju u budućnosti. Svjetsko tržište osiguranja već je doživjelo velike promjene zbog pandemije, a sada se suočava s klimatskim, kibernetičkim, operativnim i drugim rizicima. Također, jedna od tema o kojima će sudionici raspravljati jest kako osiguranja mogu pružiti podršku održivoj i zelenoj ekonomiji te kako odgovoriti na socijalne promjene, kao i zaštita i veća edukacija potrošača financijskih usluga. Kroz panel rasprave regulatori će razmijeniti iskustva i zaključke o primjeni smjernica uključenih u tzv. Insurance Capital Standard (ICS), koje su temelj novih regulatornih pravila za bolje praćenje globalne razine solventnosti na svjetskom tržištu osiguranja.

Glavni tajnik IAIS-a Jonathan Dixon tim je povodom posebno istaknuo važnost globalne suradnje: "Istinska korist globalne suradnje i važnost koordiniranog odgovora nadzornih tijela u kriznim vremenima pojačano su dospjeli u fokus tijekom pandemije i rata u Ukrajini te tijekom porasta inflatornih pritisaka. Radujemo se što ćemo na prvom globalnom sastanku uživo u posljednje dvije i pol godine imati priliku iznova se povezati s našim članovima i dionicima, nastavljajući tako jačati našu snažnu globalnu zajednicu."

Bit će to jedinstvena prilika za razmjenu znanja i iskustava stručnjaka za nadzor osiguranja širom svijeta, od europskih država poput Austrije i Švicarske, do SAD-a, Južne Afrike, Japana i drugih.

Kao članica IAIS-a Hanfa aktivno sudjeluje u aktivnostima tog međunarodnog udruženja, a predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman član je njegova Izvršnog odbora kao predstavnik CEET regije (srednje i istočne Europe i Zakavkazja) te je ove godine Hanfa izabrana i za domaćina ovog važnog godišnjeg okupljanja osigurateljne industrije.

"Uz trenutačne izazove zbog inflacije i rasta kamatnih stopa sektor osiguranja diljem svijeta i u Hrvatskoj suočava se s velikim promjenama i rizicima koje donose vremenske neprilike zbog globalnog zatopljenja. Također je izložen i sve učestalijim kibernetičkim napadima na IT sustave privatnog i javnog sektora. U tim okolnostima osiguranja će morati ponuditi odgovarajuća rješenja za gospodarstvo i potrošače te istovremeno educirati korisnike kako bi podigli svijest o zaštiti svoje imovine i poslova od potencijalnih gubitaka. Osiguranja više neće pokrivati samo izolirane fizičke, već i sustavne rizike. Regulatori diljem svijeta pratit će nove modele pokrića, a da istovremeno u takvim promjenama društva za osiguranje ostanu stabilna i sigurna", istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Pritom je dodao da je sektor osiguranja u Hrvatskoj dosad uspješno odgovorio na izazove pandemije i potresa, ostao visoko kapitaliziran, likvidan i stabilan te razvio digitalnu komunikaciju s potrošačima. "Sljedeće godine," ističe Žigman, "osiguratelje u Hrvatskoj očekuju dvije velike promjene – novo računovodstveno izvještavanje prema regulativi IFRS 17 i uvođenje eura, za što će domaće tržište biti spremno uz zadovoljavajuću razinu solventnosti."

"Svi smo svjesni da sektor osiguranja ima značajnu ulogu u gospodarstvu zemlje, ali postoji potreba za daljnjim razvojem njegove jačajuće uloge u gospodarstvu, posebno u tranziciji na održivo gospodarstvo. Industrija osiguranja trebala bi sudjelovati u financiranju oporavka nakon pandemije, dovršavanju Unije tržišta kapitala i postizanju ciljeva europskog zelenog plana", izjavila je u uvodnom obraćanju izaslanica ministra financija Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju Ministarstva financija.

O IAIS-u:

IAIS globalno je tijelo za postavljanje standarda čiji su ciljevi promicanje učinkovitog i globalno dosljednog nadzora industrije osiguranja radi razvoja i održavanja poštenih, sigurnih i stabilnih tržišta osiguranja, za dobrobit i zaštitu ugovaratelja osiguranja te radi doprinosa održavanju globalne financijske stabilnosti. Osnovan 1994. godine, IAIS je dobrovoljna članska organizacija nadzornih tijela iz područja osiguranja iz više od 200 jurisdikcija, što čini 97 posto svjetske premije osiguranja. Riječ je o međunarodnom tijelu za utvrđivanje standarda odgovornih za razvoj i pomoć u provedbi načela, standarda i drugih popratnih materijala za nadzor sektora osiguranja. Više informacija dostupno je na www.iaisweb.org.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:23