REPORT GOJKA DRLJAČE

Šef Europske svemirske agencije : ‘Dosta više popuštanja Musku, pa ne može on stvarati pravila za sebe‘

Novi glavni direktor ESA-e smatra da brza ekspanzija Muskove kompanije Starlink smanjuje prostor mogućeg razvoja europskih tvrtki

Elon Musk

 Frederic J. Brown/AFP

Prema pisanju The Financial Timesa šef Europske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher upozorio je europske lidere neka prestanu dopuštati Elonu Musku da realizira svoju ambiciju dominacije novom svemirskom ekonomijom. To što nedostaje koordinacije između zemalja, naglasio je Aschbacher, to znači da američki milijarder stvara pravila sam za sebe. Aschbacher je novi glavni direktor ESA-e koji smatra da brza ekspanzija Muskove kompanije Starlink smanjuje prostor mogućeg razvoja europskih tvrtki koje žele ponuditi satelitske usluge.

„U svemiru moramo imati restriktivnije frekvencije i orbitalne slotove… Europske vlade trebale bi imati kolektivni interes da europskim providerima daju jednake šanse za igru na fer tržištu“, rekao je Aschbacher te upozorio kako imamo „…jednu osobu na svijetu koja posjeduje polovinu aktivnih satelita. To je zapanjujuće. De facto, ta osoba stvara pravila. Ostatak svijeta, uključujući Europu, ne odgovara dovoljno brzo.“

Musk je već dobio odobrenje za lansiranje 30.000 satelita u Sjedinjenim Državama, a sada je Njemačka aplicirala pri Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji da Muskovom Starlinku odobri oko 40.000 satelita. Istovremeno, Muskov Starlink i britanska vlada preko OneWeba kreiraju konstelaciju tisuća satelita u niskoj orbiti pod nazivom LEO kako bi osigurali broadband na lokacijama do kojih je teško provesti kabele. LEO konstelaciju namjeravaju podići i Kinezi te Amazon. Procjenjuje se da bi u orbiti do 2029. godine moglo biti oko 100.000 komercijalnih satelita. S obzirom da se lansira sve više malih i jeftinih satelita, raste zabrinutost za održivost menadžmenta satelitskog prometa, pogotovo u nižim orbitama.

„Imate ljude poput Elona Muska koji samo lansiraju konstelacije i satelite, pa i Tesle u orbitu. Moramo postaviti zajednička pravila. Kolonizacija odnosno kompletno deregulirani svemir razlog su za brigu“, rekao je Franz Fayotu, ministar gospodarstva Luksemburga, na svemirskoj konferenciji koja se održavala u tom gradu.

Muskova kompanija SpaceX ove je godine svaki mjesec lansirala oko 100 satelita, a oko 2000 u nisku orbitu.

Satelita je toliko da se astronomi Američkog astronomskog društva javno pribojavaju kako će ometati istraživanje svemira sa Zemlje.

Brif

1 Iako se mislilo da se Njemačka vraća ustavnom pravilu koje limitira brzinu i visinu zaduživanja, nova njemačka koalicija predvođena budućim kancelarom Olafom Scholzom smislila je više načina za zaobilazak pravila o limitiranom zaduživanju. Nova njemačka koalicija se dogovorila se da je poštivati ustavnu 'kočnicu duga', ali i izuzeća od pravila koja će im omogućiti financiranje stranačkih agendi.

2 Europska udruga opskrbljivača autoindustrije upozorila je kako bi zbog EU planova o zabrani motora s unutrašnjim izgaranjem do 2035. godine moglo biti ugroženo više od 500.000 radnih mjesta. Zapravo bi pola milijuna ljudi, procjenjuju u Udruzi, moglo ostati bez posla već do 2030. godine. Proizvodnja dijelova za e-vozila otvorit će nova radna mjesta, ali prema procjenama PwC-a oko 226 tisuća.

3 Kineska komunistička partija ipak je odlučila pomoći ogromnom developeru Evergradneu, koji je kompanija s najvećim dugom na svijetu, da restrukturira svoje obveze. Potez kineskih vlasti došao je nakon što je Evergrande prijavio na burzi u Hong Kongu kako nema jamstava da će moći plaćati svoje dugove.

Prijedlog dnevnog štiva:

NBER: Učinici dizanja minimalnih nadnica na 15 dolara kod velikih trgovaca - koristi za sve

Vice: Talijan pokušao dobiti potvrdu o cijepljenju uz pomoć lažne ruke, ali....

Vice 2: Istraživanje - u kojim se zemljama najčešće opijaju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:35