MRTAV KUT U NADZORU

Šef Bundesbanka želi ‘češljati‘ društvene mreže u potrazi za lažnim vijestima: ‘To može dovesti do propasti...‘

Panika može biti okidač za masovno podizanje štednje

Ilustrativna fotografija

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Lažne vijesti na društvenim mrežama mogle bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je u srijedu guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel, založivši se za praćenje objava.

To bi supervizorima omogućilo da pravodobno utvrde prijeti li opasnost masovnog podizanja štednje, rekao je Nagel u razgovoru za Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ako veliki broj štediša istodobno odluči povući štednju iz banke, to može u najgorem slučaju dovesti do njezine propasti.

Masovno povlačenje pologa iz američkog Silicon Valley Banka (SVB) u ožujku ove godine pokazalo je da moramo moći brže reagirati, naglasio je njemački guverner.

Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje mogu li sličnu reakciju izazvati i lažne vijesti, tumači Nagel.

Dodaje i da u Južnoj Koreji radna skupina bankovnog regulatora već sustavno prati objave na društvenim medijima i pravodobno će po njegovim riječima uočiti prve znakove da se nešto sprema.

"Trebali bismo razmotriti tu mogućnost i u Europi. Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na ‘mrtve kuteve‘ u nadzoru", zaključio je njemački guverner.

image

Deutsche Bundesbank

Schoening/Imagebroker/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 20:59