NIKAD VEĆE INVESTICIJE

Šef A1 Hrvatska: 2023. zaključit ćemo s rekordnih 200 milijuna eura ulaganja

Konkurent HT-a nadomak cilja da 2025. ima jednako veliku fiksnu mrežu

Ivana Marković, Jiří Dvorjančanský, Monika Majstorović

 CROPIX

Telekom A1 očekuje da će 2023. godinu zaključiti s najvećom investicijom od pokretanja svog poslovanja u Hrvatskoj. Na razini od 200 milijuna eura. Jiří Dvorjančanský, predsjednik uprave A1 Hrvatska izjavio je da to pokazuje koliko su predani cilju da budu vodeći igrač na tržištu i kakvo povjerenje uživaju u grupi.

- Ovo će nam biti najveća investicijska godina u Hrvatskoj od osnutka i rezultat je ulaganja u radio-frekvencije, izgradnju vlastite nacionalne optičke mreže i izgradnju naše 5G mreže - kaže Dvorjančanský.

Dodaje da su to rekordne investicije koje rade kako bi mogli korisnicima dati najbolju ponudu, kako u fiksnim tako i u mobilnim komunikacijama.

A1 Hrvatska osnovan je prije više od 20 godine i tad je krenuo pod brendom Vip. Dosad je najveću investicijsku godinu imao 2011. kad je kompanija za 93 milijuna eura preuzela fiksnog operatera B.net.

Nešto više od polovice investicija u Hrvatskoj A1 je ove godine napravio kupnjom radio-frekvencija. Na javnoj dražbi platio je za frekvencije 109,28 milijuna eura. Segment na koji je otišao ostatak sredstava je izgradnja telekomunikacijske infrastrukture za potrebe fiksne i mobilne mreže.

Dvorjančanský tumači da ove godine planira biti operater s najviše izgrađenih novih priključaka na optiku u Hrvatskoj.

- Izgradit ćemo u ovoj godini vlastitu optičku mrežu do čak 150 tisuća kućanstava što je najviši skok u Hrvatskoj, i ujedno najveći u sklopu grupe Telekom Austria - naglašava Dvorjančanský.

Pojašnjava da su mnogi sumnjali da će se cilj koji je zadao o vlastitoj optičkoj mreži do milijun kućanstava i biznisa u Hrvatskoj 2025. godine ostvariti, ali, naglašava, sad je jasno da će to postići.

- Mnogi nam nisu vjerovali, ali sad je jasno da ćemo već ovu godinu zaključiti s optičkom mrežom do 800 tisuća kućanstava - zaključuje Dvorjančanský.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09