POTPISAN UGOVOR

Sberbank prodao svoj udio od 43 posto u Fortenova Grupi mađarskoj Indotek Grupi

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove, rekao je da Indotek prepoznaju kao dugoročnog strateškog partnera

Fabris Peruško

 Goran Mehkek/Cropix

Ruski Sberbank prodao je svoj udjel od 43 posto u Fortenova Grupi mađarskom investicijskom fondu Indotek Grupa, u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka, objavio je Bloomberg, a ubrzo zatim i Fortenova grupa potvrdila je tu informaciju na svojim internetskim stranicama.

Cijena nije objavljena, no istaknuto je kako je za zaključenje transakcije potrebno osigurati rješenja nadležnih regulatornih tijela na više tržišta.

Sredinom ožujka, Jutarnji list je objavio da je "započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju udjela u tvrtki" i tada je objavljeno da je Jellinek, kojeg inače Forbes procjenjuje da je 'težak' oko 300 milijuna eura, zainteresiran. Tada se spekuliralo, iako takvi procesi u pravilu traju mjesecima, da bi se s obzirom na razvoj situacije u Ukrajini i očiti interes Sberbanka da što prije izađe iz vlasništva u Fortenovi, dogovor mogao postići i mnogo prije nego što bi se to inače očekivalo. Glasnogovornik Daniela Jellineka, jučer je za Bloomberg najavio da Jellinek ovaj posao smatra dugoročnim ulaganjem, a Indotek će biti strateški partner Fortenova Grupe.

Povodom potpisa kupoprodajnog ugovora i najavljene promjene vlasništva, Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, pozdravio je ulazak fonda Indotek u vlasničku strukturu, koji, kako je rekao, prepoznaju kao dugoročnog strateškog partnera, u suvlasništvo Fortenova grupe i nadamo se i očekujemo da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti ishođena sva odobrenja koja su potrebna za zaključenje kupoprodaje udjela.

- Bez obzira na moguću promjenu suvlasništva, Fortenova Grupa nastavlja s redovnim operativnim poslovanjem. Naše operativne kompanije uspješno upravljaju s poremećajima na tržištu izazvanima povećanjem troškova poslovanja i prekidima u pojedinim lancima opskrbe koje naši brojni kupci ne osjećaju i u potpunosti smo fokusirani na pripremu ovogodišnje sezone od koje imamo značajna očekivanja - rekao je Peruško.

Indotek Grupa upravlja imovinom u vrijednosti većoj od tri milijarde eura. Prema podacima s njezine internetske stranice, Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu. Kompanija zapošljava 380 ljudi, sjedište joj je u Budimpešti te ima 12 podružnica diljem zemlje, kao i vlastite urede u Španjolskoj, Italiji, Rumunjskoj, Poljskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

Indotek je sad postao najveći pojedinačni dioničar Fortenove, ali će - kao i Sberbank dosad - za donošenje ključnih odluka o poslovanju kompanije morati tražiti suglasnost dvaju preostalih velikih dioničara - Pavla Vujnovca, vlasnika Enna grupe, i ruske državne VTB banke koja drži sedam posto udjela u Fortenovi, a trenutno je podvrgnuta sankcijama.

Fortenova Grupa je najveći trgovac i proizvođač hrane na području jugoistočne Europe, a nastala je nakon nagodbe vjerovnika bivšeg Agrokora u travnju 2019. Njezino financijsko stanje posljednjih godina bitno se poboljšalo, što se najbolje vidi iz pokazatelja omjer duga i operativne dobiti (EBITDA) koji je smanjen sa 7,2 na blizu 4 puta. Zapošljava oko 50 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:25