PRESLAGIVANJE

Sberbank prodaje udjel u Fortenovi!

Kao mogući kupac spominje se mađarska Indotek grupa

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove

 Biljana Blivajs/CROPIX

Ekonomske sankcije Rusiji zbog agresija na Ukrajinu ipak će utjecati i na vlasničku strukturu najveće hrvatske kompanije. Kako doznaje Jutarnji list od izvora u investicijskoj zajednici, ruska državna banka Sberbank na pragu je prodaje svog udjela u Fortenova grupi. Sberbank posjeduje oko 40 posto vlasništva u Fortenovi, najvećem trgovcu i proizvođaču hrane na području jugoistočne Europe, a taj udjel je stekla kao kreditor koncerna Agrokor, tvrtke koja je kroz kompleksan proces restrukturiranja i prinudne uprave transformirana u današnju Fortenova grupu. Da je proces prodaje započeo, Jutanjem listu je službeno potvrđeno i iz Fortenova grupe tvrdnjom da je "započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju udjela u tvrtki", ali odbijajući otkriti bilo kakve dodatne detalje.

Iako su iz Sberbanke kontinuirano naglašavali da nemaju dugoročnih ambicija ostanka u vlasničkoj strukturi Fortenove, moguća prodaja udjela u ovom trenutku ipak se može smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke, a koje bi u budućnosti mogle biti proširene i na Sberbank.

Kako objašnjavaju upućeni izvori, takav scenarij doveo bi Sberbank u situaciju da bi njezina imovina izvan Rusije bila zamrznuta, dok je s druge strane moguće da bi takav scenarij imao i negativan efekt na samo poslovanje Fortenove. Teoretski, kada bi sankcije na Sberbank bile proširene na način da je imovina banke na području Europske unije blokirana, bilo bi blokiran i proces upravljanja Fortenova Grupom, jer regulativa o upravljanju trgovačkim društvima u Nizozemskoj (gdje je Fortenova formalno registrirana) u nizu odluka zahtijeva dvotrećinsku većinu pri donošenju odluka na Skupštini dioničara. Bez Sberbankovih glasova, tu većinu je teoretski nemoguće postići. U tom kontekstu prodaja je logičan potez Sberbanka i iz perspektive budućnosti Fortenova Grupe, pod uvjetom da se nađe adekvatan kupac.

Iako odluka o prodaji očito još nije donesena te se može pretpostaviti da se razgovori vode s nekoliko mogućih kupaca, neslužbeno se doznaje da je ozbiljno zainteresirani kupac mađarski investicijski fond Indotek grupa, u većinsko vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka. Radi se o grupaciji koja upravlja imovinom u vrijednosti većoj od tri milijarde eura. Prema podacima s njezine internetske stranice, Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu. Kompanija zapošljava 380 ljudi, sjedište joj je u Budimpešti te ima 12 podružnica diljem zemlje, kao i vlastite urede u Španjolskoj, Italiji, Rumunjskoj, Poljskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

Otkupi li Sberbankov udjel, Indotek bi postao najveći pojedinačni dioničar Fortenove, ali bi - kao i Sberbank dosad - za donošenje ključnih odluka o poslovanju kompanije morao tražiti suglasnost dvaju preostalih velikih dioničara - hrvatskog poduzetnika Pavla Vujnovca (vlasnika Enna grupe) i ruske državne VTB banke koja drži 7 posto udjela u Fortenovi, a trenutno je podvrgnuta sankcijama.

Iz Fortenova grupe su u više navrata od početka rata u Ukrajini naglašavali da sankcije ruskim bankama ne utječu na poslovanje kompanije, a glavni izvršni direktor kompanije Fabris Peruško nedavno je taj stav dodatno osnažio objašnjenjem da su struktura kapitala i likvidnost Fortenova grupe stabilni, njezino financiranje je osigurano kroz američku investicijsku kompaniju HPS Investment Partners, a poslovanje se odvija preko domaćih, lokalnih banaka na tržištima na kojima Fortenova grupa posluje.

Činjenica jest da je financijsko stanje Fortenova grupe zadnjih godina bitno poboljšano, kompanijin omjer duga i operativne dobiti (EBITDA) smanjen je sa 7,2 na blizu 4 puta, kroz pripajanje Mercatora konsolidirano je kompanijino maloprodajno poslovanje, a Fortenova je zadržala i status najvećeg regionalnog proizvođača mesnih prerađevina, ulja i pića. U tom kontekstu, stvoreni su uvjeti za daljnji iskorak u ključnim segmentima poslovanja, dok je s druge strane - prema neslužbenim informacijama - pokrenut i proces moguće prodaje Fortenovina poljoprivrednog biznisa, gdje se kao zainteresirani kupci navodno pojavljuju hrvatski investicijski fondovi.

U tim okolnostima jasno je da dolazak novog najvećeg dioničara treba gledati i u kontekstu daljnje perspektive Fortenove. Načelno govoreći, dolazak investitora iz Mađarske može biti zanimljiv ako ta tvrtka ima mogućnosti Fortenovi otvoriti jači pristup mađarskom tržištu koje predstavlja prirodni prostor za širenje s njezinih domicilnih tržišta. Indotek grupa kao vlasnik niza trgovačkih centara i nekretnina u Mađarskoj ima logičan interes u širenju na maloprodajni biznis, a kompanija već neko vrijeme pregovara o regionalnom partnerstvu s francuskom multinacionalnom maloprodajnom tvrtkom Auchan, inače poznatom po brendovima Decathlon, Orsay i Pimkie. Mogu li tu Fortenova i Indotek ostvariti benefite kroz kombiniranje nekretninskih resursa, jaču pregovaračku poziciju globalnim dobavljačima ili neki drugi sinergijski efekt, vjerojatno će se analizirati kroz due diligence.

Takvi procesi u pravilu traju mjesecima, no s obzirom na razvoj situacije u Ukrajini i očiti interes Sberbanka da što prije izađe iz vlasništva u Fortenovi, moguće je da će transakcija prodaje 40 posto dionica u najvećoj hrvatskoj kompaniji biti sklopljena i puno prije nego što bi se to inače očekivalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:49