ODJECI SANKCIJA

Sberbank napušta europsko tržište: ‘Više ne možemo osigurati likvidnost podružnicama‘

Iz Hrvatske poštanske banke (HPB) jučer navečer su priopćili da je HPB preuzeo Sberbank Hrvatska i da je sav novac siguran,

Poslovnica Sberbanka u Zadru / Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Najveća ruska banka Sberbank odlučila je napustiti europsko tržište jer se podružnice suočavaju s 'nenormalnim' odljevom novca i prijetnjama sigurnosti zaposlenika i podružnica, objavila je banka u srijedu.

Banka je priopćila da više nije u mogućnosti opskrbljivati ​​likvidnost europskim podružnicama, ali da je njezina razina kapitala i kvaliteta imovine dovoljna za plaćanje svim štedišama.

Sberbank, koja, među ostalim, posluje u Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj, do 31. prosinca 2020. imala je europsku imovinu vrijednu 13 milijardi eura.

Podsjetimo, iz Hrvatske poštanske banke (HPB) jučer navečer su priopćili da je HPB preuzeo Sberbank Hrvatska, da je sav novac siguran, te da klijenti opet mogu poslovati normalno.

"Novac klijenata je ponovno siguran, a uvjeti poslovanja su nepromijenjeni. U srijedu, 2. ožujka od 12 sati banka će otvoriti poslovnice za sve klijente i nastavlja redovno poslovanje kao dio HPB Grupe", naveli su u priopćenju.

Klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja, poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:55