Esencijalni zaposlenik

Savjetnik državne agencije, iako bi trebao u mirovinu, ostaje na poslu. Razlog? Plaća...

Koeficijent propisan za radno mjesto glavnog savjetnika agencije iznosi 3.4, a osnovica za obračun plaće 7.813.20 kuna bruto
Hrvatska energetska regulatorna agencija
 Ronald Gorsic / CROPIX

Neki su zaposlenici svojim tvrtkama toliko važni da ih baš nikako ne žele poslati u mirovinu, a među posljednjim takvima je i zaposlenik Hrvatske energetske regulatorne agencije Eraldo Banovac.

Štoviše, Banovac je HERI toliko važan da je ova državna agencija odlučila iskoristiti zakonsku mogućnost prema kojoj, ukoliko tako poželi, zaposlenike može zadržati i nakon što su oni napunili 65 godina.

A baš je takav slučaj Eralda Banovca koji je u HERA-i zaposlen na radnom mjestu glavnog savjetnika agencije.

On je, potvrdili su nam to i u HERA-i, napunio 65 godina što znači da je stekao uvjete za odlazak u mirovinu, no u agenciji su zaključili kako bi Banovca i dalje voljeli gledati na poziciji glavnog svajetnika.

„Člankom 112. točkom 4. Zakona o radu propisano je da ugovor o radu prestaje kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore. Budući da odredba članka 112. točke 4. Zakona o radu daje mogućnost da se radnik i poslodavac dogovore o nastavku radnog odnosa kada radnik navrši 65 godina života, agencija i profesor Eraldo Banovac su se sporazumjeli o nastavku radnog odnosa za razdoblje od godine dana”, odgovorili su iz agencije na novinarski upit.

Zašto je važno da baš Banovac, a ne netko drugi nastavi obavljati posao glavnog savjetnika agencije nismo doznali, no zato su nam detaljno pojasnili što uopće podrazumijeva pozicija glavnog savjetnika agencije te što su njegova osnovna zaduženja.

Zagreb, 280809.
Ulica Grada Vukovara 14, zgrada HERA-e (Hrvatska energetska regulatorna agencija). 
Na slici: zgrada HERA-e.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Ulica Grada Vukovara 14, zgrada HERA-e

Kako tvrde u HERA-i, Eraldo Banovac zadužen je za praćenje i analizu funkcioniranja tržišta energije kao i za davanje mišljenja i savjeta predsjedniku Upravnog vijeća, i to ponajviše u segmentu unapređenja funkcioniranja tržišta energije, regulaciju energetskih djelatnosti, analizu propisa ili savjetovanje u pogledu primjene zakona.

Osim toga, Banovac prati, proučava i analizira stručnu domaću i stranu literature iz područja energetskog sektora, a posebno je angažiran, napominju, na savjetovanje u vezi multidisciplinarnih pitanja pri provedbi regulacije energetskih djelatnosti kao i savjetovanje vezano uz neke dvoje nastale pri obradi predmeta agencije.

Svi su ti poslovi, napominju, utvrđeni Pravilnikom o organiziaciji i sistematizaciji radnih mjesta, ali iz Hrvatske energetske regulatorne agencije odbijaju dostaviti informaciju o plaći glavnog savjetnika, pozivajući se pritom na zaštitu osobnih podataka.

Ipak, uspijevamo doznati kako koeficijent propisan za radno mjesto glavnog savjetnika agencije iznosi 3.4, a osnovica za obračun plaće 7.813.20 kuna bruto što bi načilo da Banovčeva osnovna bruto plaća iznosi 26.564 kune.

Zanimljivo je međutim pojasniti kako HERA, uz poziciju glavnog savjetnika agencije, ima iznimno bogatu mrežu rukovoditeljskih radnih mjesta koji onda u skladu sa svojim ovlastima dobivaju i rukovoditeljske plaće.

Zagreb, 280809.
Ulica Grada Vukovara 14, zgrada HERA-e (Hrvatska energetska regulatorna agencija). 
Na slici: zgrada HERA-e.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Upravno vijeće agencije tako čini pet osoba – predsjednik, zamjenik predsjednika te još tri člana, a dva glavna ureda potom se odnose na ured predsjednika Vijeća te samostalni odjel za unutarnju reviziju.

Nakon toga, agencija ima tri sektora i dvije službe, a one su potom među sobom razdjeljene na još 17 zasebnih odjela, ureda ili službi s vlastitim šefovima.

Prema podacima dostupnima u njihovom planu poslovanja za 2020. godinu, agencija u ovoj godini na plaće i ostale naknade zaposlenika planira izdvojiti 24 milijuna kuna što prema njihovom izračunu čini 75 posto svih rashoda ovoga tijela.

Taj iznos odnosi se na bruto plaće djelatnicima, ali potom i na ostale naknade koje predviđaju i nagrade zaposlenicima, potpore, otpremnine i slično, dok na materijalne troškove agencija planira potrošiti 7.5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:30