Visoka napetost

Saudijska Arabija prijeti da će u prodaji nafte izbaciti dolar i koristiti druge valute

O toj su mogućnosti proteklih mjeseci interno raspravljali visoki saudijski dužnosnici za energetiku
 REUTERS

Saudijska Arabija prijeti da će u prodaji nafte dolar zamijeniti drugim valutama ako Washington usvoji zakon koji će članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte izložiti mogućim tužbama zbog povrede propisa o tržišnom natjecanju, izjavila su za Reuters tri upućena izvora.

O toj su mogućnosti proteklih mjeseci interno raspravljali visoki saudijski dužnosnici za energetiku, navode izvori. Dva su izvora kazala da su Saudijci o tom planu razgovarali s članicama OPEC-a. Jedan je pak izvor upućen u saudijsku naftnu politiku kazao da je Rijad o toj prijetnji izvijestio i američke dužnosnike za energetiku.

Saudijce smeta američki prijedlog zakona o zabrani kartelskog udruživanja u proizvodnji i izvozu nafte (NOPEC) iz 2000. godine, prema kojem bi inozemne kompanije ubuduće podlijegale američkom zakonu o tržišnom natjecanju. Usvajanje tog prijedloga utrlo bi put podizanju tužbi protiv članica OPEC-a zbog smanjenja proizvodnje kako bi se poduprle cijene nafte.

Šanse za njegovo usvajanje a Saudijska Arabija vjerojatno ga ne bi ni poštovala, ali sama činjenica da Rijad razmatra drastičnu mjeru poput korištenja drugih valuta, umjesto dolara, u prodaji nafte, jasno pokazuje nezadovoljstvo Rijada zbog mogućnih američkih pravnih izazova za OPEC.

Kada bi Rijad zaista odbacio dolar, što je malo vjerojatno, to bi potkopalo njegov status glavne svjetske rezervne valute, smanjilo bi utjecaj Washingtona u globalnoj trgovini i suzilo njegov manevarski prostor za nametanje sankcija drugim zemljama, tumači Reuters.

- Saudijci znaju da imaju dolar kao krajnju opciju - rekao je jedan izvor za Reuters.

- Saudijci kažu: neka samo Amerikanci usvoje NOPEC, to će značiti raspad za američko gospodarstvo a ne za druge - tumači drugi izvor.

U saudijskom i američkom ministarstvu energetike nisu odgovorili na zahtjev za komentarom Reutersova izvješća. Američki ministar energetike Rick Perry izjavio je krajem veljače da bi usvajanje NOPEC-a moglo dovesti do neželjenih posljedica.

- Moramo biti uistinu oprezni prije no što usvojimo zakon čije bi posljedice mogle nadmašiti ono što želimo postići - kazao je Perry.

Taj bi zakon mogao suziti manevarski prostor proizvođača za upravljanje nabavom na globalnim tržištima i potencijalno dovesti do viška u opskrbi i nižih cijena. To bi pak moglo imati neželjene posljedice u vidu istiskivanja s tržišta brojnih proizvođača, što bi pak ponovo podiglo cijene, dodao je američki ministar energetike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:54