Smanjenje opskrbe

Saudijska Arabija najavila mogućnost produljenja ograničenja proizvodnje nafte

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 62 dolara zbog signala iz Saudijske Arabije
Crpljenje nafte, ilustracija
 Tomislav Zivkovic / Profimedia, Panthermedia

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 62 dolara zbog signala iz Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri mogli produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje i na drugu polovinu godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 62,40 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 53,12 dolara.

Trgovce je danas zaokupila izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha na konferenciji u Sankt Petersburgu da je cijena barela od 60 dolara preniska da ohrabri ulaganja u sektoru.

Falih je istaknuo da ne želi povećavati proizvodnju Saudijske Arabije kako bi nadoknadio niže cijene nafte. Smatra također da bi povratak cijena na razine iz 2014. i 2015. godine bio neprihvatljiv.

Sporazum OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom o smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno istječe krajem mjeseca.

"Što se tiče OPEC-a, gotovo smo već usuglasili stajališta o produljenju (sporazuma o ograničenju opskrbe). Sada još moramo dogovoriti detalje sa zemljama izvan OPEC-a", rekao je Falih.

"Mislim da neće biti potrebe za značajnijim smanjenjem opskrbe... Nadam se da će to biti jednostavna odluka i da ćemo produljiti sporazum, ali ako ne bude tako, mi ćemo biti fleksibilni“, dodao je.

Ponudu nafte ograničavaju i američke sankcije na izvoz iz Irana i Venezuele.

"Pitanja vezana uz opskrbu de facto koče pad cijena ispod određene razine, koja je u slučaju londonskog tržišta u skladu sa zonom tehničke podrške od 58-60 dolara za barel“, konstatira Hans van Cleef iz banke ABN Amro.

Značajniji rast cijena zakočila je danas kontinuirana zabrinutost za potražnju zbog novih naznaka posustajanja globalnog gospodarstva i intenziviranja trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine.

U međuvremenu su Sjedinjene Države zaprijetile i carinama na uvoz iz Meksika, velikog trgovinskog partnera.

Meksički i američki dužnosnici nastavili su pregovore u četvrtak, drugi dan zaredom, šaljući optimistične poruke o mogućem skorašnjem dogovoru, iako nije jasno jesu li meksičke najave o suzbijanju migracija bile dovoljne da Washington razmotri odgađanje carina.

U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 60,88 dolara, što znači da je bila 16 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:41