Proširenje proizvodnje

Saudijska Arabija najavila 20 mlrd. $ ulaganja u proizvodnju 13 mil. barela nafte dnevno

Saudijska Arabija jedini je proizvođač koji može osigurati opskrbu tržišta u slučaju nestašice
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Saudijska Arabija uložit će sljedećih nekoliko godina 20 milijardi dolara u održavanje i moguće proširenje rezervnih kapaciteta za proizvodnju nafte, izjavio je saudijski ministar za energiju Khalid al-Falih.

Saudijska Arabija jedini je proizvođač sa znatnim raspoloživim rezervnim kapacitetima koji mogu osigurati opskrbu tržišta u slučaju nestašice. Njezini su maksimalni održivi kapaciteti 12 milijuna barela dnevno.

Ministar Falih izjavio je u četvrtak da njegova zemlja još nije odlučila hoće li povećati kapacitete do 13 milijuna barela dnevno ili će ih zadržati na sadašnjoj razini, pozivajući u više navrata ostale proizvođače da ulažu u povećanje kapaciteta kako bi izbjegli opskrbni šok i skok cijena nafte.

"Ti rezervni kapaciteti nisu tek naš prirodni rezervoar. To su vrlo skupe investicije za našu zemlju i neki naši partneri u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i u OPEC+ odlučili su ulagati u održavanje (naftnih kapaciteta) kako bi bili spremni (povećati proizvodnju) u kratkome roku", rekao je Falih u četvrtak na energetskoj konferenciji u Moskvi.

„Povećanje saudijskih kapaciteta za dodatnih milijun barela dnevno stajat će nas više od 20 milijardi dolara. Naši troškovi poslovanja za zaposlene i održavanja postrojenja iznose dvije milijarde dolara godišnje“, dodao je Falih.

Tržište nafte pozorno prati objave i poteze Saudijske Arabije, predvodnice OPEC-a, koji bi trebali smiriti zabrinutost za opskrbu, jedan od uzroka rasta cijene barela nafte na tržištu u Londonu u ovome tjednu iznad razine od 86 dolara.

Iz državne naftne kompanije Saudi Aramco najavili su da će u idućih 10 godina potrošiti gotovo 300 milijardi dolara na projekte traganja za naftom i proizvodnje.

Ulaganja u proširenje kapaciteta ključna su kako bi se održali rezervni kapaciteti i smanjio pritisak na sve starija naftna polja.

Saudijska Arabija proizvodit će u listopadu 10,7 milijuna barela dnevno a u studenom namjerava blago povećati proizvodnju, kazao je ministar Falih, kako bi odgovorila na očekivano povećanje potražnje uoči američkog uvođenja sankcija iranskom naftnom sektoru.

To znači da će joj u slučaju neočekivanog manjka u opskrbi preostati samo 1,3 milijuna barela dnevno rezervnih kapaciteta.

"Spremno će biti 1,3 (milijuna barela dnevno rezervnih kapaciteta) za slučaj da potražnja stvarno poraste", kazao je saudijski ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:18