Velika potražnja

Saudijci nisu izgubili povjerenje investitora nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija

Potražnja za friško prodanih saudijskim obveznicima dosegla je 27 milijardi dolara
Rafinerija nafte Res Tanura, saudijski kralj Salman i vrata saudijske ambasade u Turskoj
 Ahmed Jadallah/File Photo / Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court / Murad Sezer / Reuters

Testiravši povjerenje međunarodnih investitora prvi put nakon brutalnog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u listopadu prošle godine, Saudijska Arabija prodala je u ovotjednoj ponudi sedam milijardi dolara i 500 milijuna dolara obveznica pod uvjetima koje analitičari ocjenjuju povoljnijim od očekivanih.

- Premija rizika na obveznice Saudijske Arabije se znatno smanjila kako je prodaja odmicala – navodi portal Businesstimes, podsjećajući kako je dio međunarodnih investitora zaobišao nedavni poslovni skup u Ryadu kada se saznalo da su u Khashoggijevu likvidaciju uključeni vrhovi vlasti u Saudijskoj Arabiji.

Kao sudionike prodaje saudijskih obveznica spomenuti portal navodi renomirane međunarodne investitore poput BNP Paribasa, Citigroupa, HSBC-a i JP Morgana.
- Svaka od spomenutih banaka ima široko raspostranjene interese i u Saudijskoj Arabiji, i u zemljama njezina okruženja – komentira Businesstimes, dodajući kako najnovija prodaja saudijskih obveznica nije najveća posljednjih godina, ali je toj kraljevini, ocjenjuje portal, najbitnija s obzirom na prijetnje međunarodne izolacije zbog likvidacije Khashoggija.

Potražnja za friško prodanih saudijskim obveznicima dosegla je 27 milijardi dolara uz prinose, ovisno o dospijeću, koji se kreću od 4,48 do 5,32 posto.
- To je mala premija u odnosu na standardne uvjete ovakvog zaduživanja – primjećuje Businesstimes.

I dalje nije jasno je li Khashoggi ubijen po nalogu saudijskog princa Muhameda bin Salmana i(li) nekog od dužnosnika bliskih njemu, ili je naručitelj netko tko je ubojstvom novinara htio nauditi ambicijama princa da naslijedi svog oca, kralja Salmana bin Abdulaziza.

Khashoggi i princ bili su poznanici, prema nekim tvrdnama i prijatelji, pa je žrtva i došla 2.listopada prošle godine u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu na nagovor nekoga kome vjeruje, nakon čega se Khashoggiju izgubio svaki trag uz negiranja Saudijaca da je nestao u konzulatu.

Pritisnuti dokazima Turske da je Khashoggi mučen i ubijen u konzulatu, saudijske vlasti kasnije su službeno potvrdile da je Khashoggi mrtav, da je stradao, ali ne namjerno, rekli su, nego u tuči s pripadnicima specijalnih snaga sigurnosti Saudijske Arabije koje se odnekud pojavili u konzulatu. Specijalcima se sada sudi za ubojstvo Khashoggija, ali obitelji ubijenog novinara nije predano tijelo, niti se zna gdje se nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:20