Carine su opcija

Sastanak OPEC-a odgođen, dogovora još uvijek nema

Saudijsko-ruski dužnosnici najavljivali su rješenje u ponedjeljak, ali onda je uslijedio hladan tuš
 Brendan Smialowski / AFP

Dogovor Saudijske Arabije i Rusije još će morati pričekati. OPEC, međunarodno udruženje izvoznica nafte, odgodilo je izvanredni sastanak koji je bio predviđen za ponedjeljak, a na kojem su Moskva i Rijad kao vodeći izvoznici trebali dogovoriti uvjete smanjenja proizvodnje nafte o kojem ovisi stabilizacija cijene tog energenta.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je slavodobitno objavio tweet u kojem je najavio da se nazire primirje u cjenovnom ratu Rusije i Saudijske Arabije, nakon čega je vrijednost barela skočila za rekordnih 25 posto.

Otrežnjenje

No, onda je u petak navečer uslijedilo otrežnjenje nakon što je Putin optužio Rijad da pokušava preplaviti tržište kako bi eliminirali američku konkurenciju. Saudijska Arabija te je optužbe prozvala “najobičnijim lažima”, a zbog novih trzavica između dva vodeća izvoznika nafte sastanak je odgođen.

“Dogovor se ne može postići ako trenutno vodimo rat riječima”, izjavio je jedan saudijski službenik.Prema informacijama agencije Reuters, sastanak bi se po novom trebao održati putem videolinka 8. ili 9. travnja, ali još se ne zna koje će od 23 države u udruženju na njemu sudjelovati.

Faisal Bin Farhan al-Saud, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, neslužbenog lidera tog naftnog udruženja, najavio je da je Rijad u dogledno vrijeme spreman smanjiti proizvodnju nafte, a isto je najavio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, države koje su od početka ožujka vodile cjenovni rat oko nafte, zbog čega se dodatno destabiliziralo tržište ionako pogođeno smanjenom potražnjom zbog koronavirusa, još uvijek nisu specificirale detalje. Izvori navode da se trenutno raspravlja o smanjenju od 10 do 15 milijuna barela na dan.

S obzirom na to da se do sada SAD suprotstavljale intervenciji u tržište nafte, ne može se predvidjeti hoće li i Washington u novim okolnostima dati svoj doprinos regulaciji cijene barela.

“Na tržištu je previše nafte, a to je ozbiljan problem za naše kompanije”, kazao je predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s izvršnim direktorima američkih naftnih kompanija.

Carine su opcija

Trump je krajem tjedna izjavio da je spreman nametnuti carine na uvoz nafte zbog prevelikih zaliha koje su se stvorile na svjetskom tržištu zbog saudijsko-ruskog cjenovnog rata i pandemije bolesti Covid-19, a zbog čega američke kompanije poput Exxona, Chevrona i Devona trpe ogromne gubitke.

“U ovom trenutku ne želim posegnuti za tom mjerom, ali carine su za mene uvijek opcija kada netko Ameriku ne tretira pravedno”, upozorio je Trump u svom stilu.

Njegovi promjenjivi stavovi po pitanju naftne diplomacije najbolji su dokaz panike koju Trump osjeća u jeku ekonomske krize u koju SAD klizi samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora. Istih onih čiji je ishod prije nešto više od mjesec dana djelovao sigurno.

U telefonskom razgovoru koji je krajem tjedna vodio sa saudijskim princem bin Salmanom Trump je napomenuo da saudijsko-ruski cjenovni rat šteti američkoj industriji, kojoj treba minimalna cijena od 40 dolara po barelu kako bi ostala na pozitivnoj nuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:36