DOBRI REZULTATI

Saponia na hrvatskom tržištu rasla 42 posto u dosadašnjem dijelu godine

‘Za dogovoren paket mjera, kojim se unaprjeđuje položaj radnika Saponije, dodatno se ulaže više od 11 milijuna kuna‘, istaknula je Dajana Mrčela
Dajana Mrčela
 Gojko Mitić

Osječka Saponia je u prvom polugodištu 2021. godine zahvaljujući diverzificiranom portfelju brendova Saponije, Kandita i Koestlina, ostvarila ukupne prihode 314,4 milijuna, poslovne prihode 311,9 milijuna kuna i prihode od prodaje 308,0 milijuna kuna. Tržište Hrvatske bilježi rast prihoda od 42 posto.

Kao potpora za uspješno ekonomsko djelovanje, ostvareno je 290,8 milijuna kuna poslovnih rashoda, što je rast od 16 posto u odnosu na ostvarene rashode prvog polugodišta 2020. godine. Financijsko poslovanje u prvom polugodištu 2021. godine kreiralo je EBITDA od 29,6 milijuna kuna s EBITDA maržom 10 posto što je za 49 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Dinamično i kompleksno tržišne nabave karakteriziraju izazovi dobavljivosti sirovina uz značajna povećanja cijena. Negativni trend, najavljen krajem 2020.godine prevladan je početkom godine s kvalitetnom politikom nabave, međutim, dvoznamenkasti indeks rasta cijena ključnih sirovina i ambalaže utjecao je na povećanje materijalnih troškova u drugom tromjesečju. U cilju zadržavanja tržišne konkurentnosti, trošak povećanja cijene inputa za proizvodnju nije se prenio na cijene gotovih proizvoda iz programa Saponije. Prema najavama dobavljača, do kraja godine se očekuje daljnji rast cijena repromaterijala što može nepovoljno utjecati na dosadašnju cjenovnu poziciju proizvoda na tržištu“, pojasnili su iz Saponije .

Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije, naglasila je da je pravovremenom naplatom potraživanja, adekvatnim plaćanjem dobavljačima i ciljanim obrtajem zaliha derivirana poželjna visina obrtnog kapitala. Neto radni kapital Saponije iznosi 159,2 milijuna kuna, dok neto dug iznosi 32,9 milijuna kuna te je omjer neto duga i EBITDA 0,3.

„U prvom polugodištu iz ostvarenih operativnih aktivnosti otplaćeno je 31,3 milijuna kuna kreditnih obveza. Kontinuitet u investiranju se nastavlja kroz investicije u proizvodnu opremu, skladište – logistički centar i digitalizaciju poslovanja. Ostvareni CAPEX iznosi 16,5 milijuna kuna. Racionalnim upravljanjem energijom i prirodnim resursima te svojim odgovornim poslovanjem Saponia kontinuirano utječe na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš što potvrđuju do sada realizirani projekti. Za daljnje, još kvalitetnije djelovanje u provođenju postavljenih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, potreban je integrirani pristup svih poslovnih funkcija te je Uprava Saponije imenovala poseban tim za Zaštitu okoliša i održivi razvoj. U tom smjeru idu aktivnosti pokrenute u drugom tromjesečju“, istaknula je Mrčela..

Saponia kreće u realizaciju investicija od 50,5 milijuna kuna. Postavljanjem novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca povećat će se količina energije dobivene iz OIE za šestotinjak MWH godišnje te značajno smanjiti emisija CO2. Realizacija svih navedenih mjera dovest će do uštede energije veće od 4400 MWh.

„Planiranim ulaganjem u potpunosti će se promijeniti vizura osječkog Donjeg grada, smanjiti utjecaj na okoliš i poboljšati kvaliteta života građana u okruženju. Energetska obnova šest proizvodnih pogona građenih prije 1968. bruto površine od 21.000 m 2 dovest će do smanjenja buke i utroška energenata, a ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja donose ne samo uštede, nego i značajno poboljšanje radnih uvjeta za radnike Saponije. Kao članica UN Global Compacta Saponia se odlučila pridružiti programima Climate Ambition Accelerator i SDG Ambition UN-a. Putem UN Global Compact mreže steći ćemo pristup najboljim praksama, izgradnji kapaciteta, i on-line treninzima. Saponia se pridružila i UNGC program Target Gender Equality“, ističe predsjednica uprave Saponije..

Novi Kolektivni ugovor stupio je na snagu 1.srpnja ove godine.

„Kolektivni ugovor je odraz kvalitetnog dijaloga i međusobnog poštovanja socijalnih partnera, a prigodom postizanja sporazuma o odredbama Kolektivnog ugovora strane su uvažile gospodarske prilike u okruženju, poslovne rezultate Saponije i potrebu za osiguravanjem socijalne sigurnosti radnika te motiviranje radnika da ostanu raditi u Saponiji. Za 750 zaposlenika Saponije prosječna neto plaća po radniku rast će za cca 12 posto, odnosno projicirana masa bruto 2 plaće po novom kolektivnom ugovoru u odnosu na ostvarenje 2020. g. rast će 17 posto. Za dogovoren paket mjera, kojim se unaprjeđuje položaj radnika Saponije dodatno se ulaže više od 11 milijuna kuna“, istaknula je Dajana Mrčela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:19