Nova akvizicija

Sanofi kupuje američku biotehnološku kompaniju za 3,7 milijardi dolara

Akvizicija Principia Biopharme nadovezuje se na Sanofijevo preuzimanje američkog proizvođača lijekova za hemofiliju Bioverativa u 2018. godini, za 11,6 milijardi dolara, i biotehnološke kompanije Synthorx u prosincu 2019., za oko 2,5 milijardi USD
 ERIC PIERMONT / AFP

Francuska farmaceutska tvrtka Sanofi objavila je da će kupiti američku biotehnološku tvrtku Principia Biopharma za oko 3,7 milijardi dolara i time povećati istraživačke kapacitete na područjima autoimunih i alergijskih bolesti.

Sporazumom će Sanofi povećati istraživačke kapacitete na područjima autoimunih i alergijskih bolesti, navele su dvije kompanije u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Francuska će tvrtka platiti dionice Principije u gotovini, po cijeni od 100 dolara po dionici, čime je vrijednost dioničkog kapitala američke tvrtke utvrđena na 3,68 milijardi dolara, na temelju razrijeđene dobiti po dionici, objavile su u ponedjeljak dvije tvrtke.

Utvrđeni iznos viši je 10 posto u odnosu na cijenu Principijine dionice na zatvaranju tržišta prošlog petka.

"Akvizicija pospješuje našu kontinuiranu istraživačko-razvojnu transformaciju kojom želimo ubrzati razvoj najperspektivnijih lijekova kako bismo podmirili značajne potrebe pacijenata", rekao je izvršni direktor Sanofija Paul Hudson.

"Spajanje će osigurati globalne resurse za bržu isporuku novih lijekova pacijentima", rekao je predsjednik i izvršni direktor tvrtke Principia Biopharma Martin Babler.

Sanofi očekuje da će preuzimanje biti dovršeno u četvrtom tromjesečju ove godine.

Akvizicija Principia Biopharme nadovezuje se na Sanofijevo preuzimanje američkog proizvođača lijekova za hemofiliju Bioverativa u 2018. godini, za 11,6 milijardi dolara, i biotehnološke kompanije Synthorx u prosincu 2019., za oko 2,5 milijardi USD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:24