PRAVA BITKA

Samsung ulaže 214 milijardi eura u proizvodnju poluvodiča: Južna Koreja ima mega plan, Amerika upozorava...

SAD želi osigurati vodeću poziciju u tom sektoru u konkurenciji s Kinom

Matična ploča

 Antony Nettle/Alamy/Profimedia

Južnokorejski tehnološki div Samsung najavio je 300 bilijuna wona (214 milijardi eura) ulaganja kroz 20 godina u sklopu plana južnokorejske vlade koji bi trebao potaknuti proizvodnju poluvodiča.

Ulaganje će biti usmjereno u gradnju pet tvornica poluvodiča, priopćila je kompanija za BBC.

Samsung je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora.

Kompanijama u tehnološkom sektoru Seul namjerava ponuditi poticaje, poput proširenih poreznih olakšica i osigurati infrastrukturu.

„Mega klaster će biti ključna baza našeg ekosustava poluvodiča”, priopćilo je u srijedu južnokorejsko ministarstvo trgovine, industrije i energetike.

Vlada planira osigurati oko 550 bilijuna wona ulaganja privatnog sektora i stvoriti uvjete koji bi Južnoj Koreji trebali osigurati vodeću poziciju u žestokom globalnom natjecanju za tehnološke kompanije.

Južna Koreja „želi do određene mjere oponašati tajvanski model klastera znanstvenih parkova koji privlače brojne druge tvrtke u opskrbni lanac, i u proizvodnji i u istraživanju i razvoju, tumači za BBC analitičar tvrtke Albright Stonebridge Group Paul Triolo.

SAD želi osigurati vodeću poziciju u sektoru u konkurenciji s Kinom. U listopadu Washington je najavio da će tvrtke koje izvoze čipove u Kinu morati pribaviti dozvolu, ako koriste američke alate ili softver, bez obzira na lokaciju proizvodnje.

Južnokorejsko ministarstvo trgovine upozorilo je prošli tjedan da bi američki zakon o čipovima "mogao produbiti neizvjesnost u poslovanju, prekršiti upravljačka i tehnološka prava kompanija i smanjiti atraktivnost SAD-a za moguća ulaganja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 13:13