KONTROVERZNA ODLUKA

Samo tri njemačka uvoznika imat će pristup LNG terminalima. Ovo rješenje ne bi bilo moguće u ‘normalnim vremenima‘...

‘Korist za potrošače nadmašuje "moguće" posljedice ograničene konkurencije‘

Ilustrativna fotografija

 Odd Andersen/Afp

Novi njemački terminali za ukapljeni plin bit će u početnoj fazi dostupni samo trojici velikih uvoznika, odlučio je u četvrtak regulator za tržišno natjecanje, istaknuvši da korist za potrošače nadmašuje "moguće" posljedice ograničene konkurencije.

Terminale će u početnoj fazi koristiti samo Uniper, RWE i EnBW/VNG i neće biti dostupni drugim uvoznicima i veletrgovcima, što će ograničiti tržišno natjecanje, primjećuje regulator u priopćenju.

Potencijalno negativan utjecaj takvog aranžmana na konkurenciju trenutno nadmašuju očite i značajne prednosti za kupce, smatraju, dodavši i da bi izrada složenog modela koji bi jamčio pristup više kompanija zahtijevala više vremena.

Dodatni je problem što takav model možda ne bi u kratkom roku osigurao maksimalnu iskorištenost kapaciteta za uvoz plina, napominju..

„Brzi početak rada LNG terminala može u relativno kratkom roku stvoriti hitno potrebne kapacitete za uvoz plina koji će sniziti cijene", objasnio je predsjednik Bundeskartellamta Andreas Mundt.

"U normalnim vremenima suradnja ta tri jako važna uvoznika i veleprodavača plina i posebno ekskluzivna upotreba uvoznih kapaciteta na terminalima možda bi zahtijevale izraženiju kritiku", priznaje Mundt.

Ministarstvo gospodarstva potpisalo je sporazum s Uniperom, RWE-om i EnBW/VNG-om o postavljanju i upravljanju plutajućim terminalima u Brunsbüttelu i Wilhelmshavenu u kolovozu.

Uniper i RWE upravljat će terminalima, a plin će isporučivati sve tri kompanije, na temelju dogovorenih kvota koje moraju u potpunosti iskoristiti do ožujka 2024. Kompanije će plin zasebno nabavljati i prodavati, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 03:09