KAKO TO

SAD ublažava nestašicu i obuzdava cijene: Upravo čekaju tanker s neophodnom sirovinom iz Rusije

Pojedinosti o prodavatelju i kupcu nisu odmah bile dostupne. Amerika ne želi komentirati ovu situaciju

Ilustrativna fotografija

 /James Bell/Alamy/Alamy/Profimedia

Tanker s pošiljkom umjetnog gnojiva iz Rusije uskoro će stići u Sjedinjene Države, pokazali su izvori i podaci o kretanju brodova u proteklim danima, odražavajući nastojanja Washingtona da ublaži nestašicu i obuzda cijene.

Tanker Johnny Ranger pod zastavom Liberije trebao bi u ponedjeljak stići u New Orleans s oko 39.000 tona otopine urea amonijevog nitrata, gnojiva proizvedenog kombinacijom ureje, dušične kiseline i amonijaka, prema izvorima i podacima Refinitiv Eikona.

Gnojivo je utovareno na brod u Sankt Petersburgu, prema podacima Eikona.

Pojedinosti o prodavatelju i kupcu nisu odmah bile dostupne. Američko ministarstvo financija, carinska i uprava za zaštitu granica nisu željeli komentirati tu informaciju.

Glasnogovornik State Departmenta naglasio je da SAD nije sankcionirao hranu ni poljoprivredna dobra iz Rusije. "Za razliku od ruske vlade, nije nam u interesu koristiti hranu kao oružje kako bi se stvorila humanitarna kriza koja bi pogodila ranjivo stanovništvo", priopćio je.

Poljoprivredne sirovine i gnojiva nisu na popisu sankcija koje je SAD uveo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, ali mnoge zapadne banke i trgovci klone se ruskih dobara u strahu da ih ne prekrše, budući da se često mijenjaju.

Ovog tjedna američka Komisija za međunarodnu trgovinu opozvala je visoke antidampinške i antisubvencijske carine na ureu amonijev nitrat iz Rusije kako bi ublažila problem nestašice i obuzdala cijene, napominje Reuters.

Rusija je veliki izvoznik gnojiva, ključnih za visoke prinosa kukuruza, soje, riže i pšenice. Poljoprivrednici su smanjili njihovu upotrebu zbog visokih cijena i smanjili površinu koju planiraju obrađivati.

Godine 2021. SAD je iz Rusije uvezao gnojivo urea amonijev nitrat u vrijednosti od 262,6 milijuna dolara, prema ministarstvu trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:13