Industrija smrti

SAD su od 11. rujna 2001. potrošile više od 1500 milijardi dolara na ratovanje

SAD ratuje s Afganistanom već 17 godina, a poreznici obveznici plaćaju i ratove u Siriji i Iraku
Američki vojnik u Iraku, 2003.
 Anatolian / REUTERS

Od 11. rujna 2001. kada je na Sjedinjene Američke Države izvršen teroristički napad, američki su porezni obveznici potrošili više od 1,5 bilijuna (eng. trillion) dolara na ratove u Afganistanu, Iraku i Siriji, piše CNBC.

Od tog iznosa, samo su vojne operacije koje trenutno traju u Siriji, Iraku i Afganistanu koštale 185,5 milijarde dolara. Najviše od njih stoji Operacija stražar slobode u Afganistanu, čak 134,3 milijarde dolara, a prema izvještaju američkog Ministarstva obrane taj se novac troši za treninge, opremu i održavanje te za hranu, odjeću, medicinske usluge i, naravno, plaće vojnicima.

Sukladno tome, i američka industrija oružja jedna je od najunosnijih gospodarskih grana prve ekonomske sile svijeta. Tako je Defense News, specijalizirani portal za vojna pitanja, sastavio listu 100 najvećih kompanija prema prihodima koje ostvaruju od prodaje oružja i vojne opreme, a ljestvicom dominiraju američke tvrtke.

Prvo mjesto uvjerljivo drži Lockheed Martin, najpoznatiji po proizvodnji borbenih zrakoplova, koji je lani u obrambenom sektoru svojeg poslovanja uprihodio 47,985 milijardi dolara, što je rast od 10 posto u odnosu na 2016. godinu. Ujedno, to je i 94 posto ukupnih prihoda kompanije.

Na drugom mjestu je američka tvrtka Raytheon čiji su prihodi od prodaje oružja i obrambenih sustava prošle godine iznosili 23,574 milijarde dolara (pet posto više nego godinu ranije). Iako se na treće mjesto 'ubacila' britanska kompanija BAE Systems s prihodima od 22,38 milijardi dolara od prodaje oružja, sljedeće tri pozicije opet su pripale američkim tvrtkama - Northrop Grunmmanu (21,7 milijardi dolara), Boeingu (20,561 milijardi dolara) i General Dynamicsu (19,587 milijardi dolara).

Inače, u Afganistanu je trenutno 14 tisuća američkih vojnika, a ministar obrane James Mattis nada se skorašnjem kraju rata koji traje posljednjih 17 godina.

- Trenutno postoje indikacije da pomirenje nije samo pusta želja, već su obje strane spremne za razgovor - izjavio je Mattis za CNBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:58