Borba oko čipova

SAD sprema veliki udarac Kini, Peking upozorava: ‘Cijeli svijet će snositi posljedice‘

Najnovija mjera američke administracije za sada nije utjecala na vrijednost dionica velikih proizvođača čipova

Susret Joea Bidena i Xi Jinpinga u Kaliforniji, 2023.

 Li Xueren/xinhua News/profimedia/

Bidenova administracija će uskoro proširiti ovlasti SAD-a kako bi zaustavili izvoz opreme za proizvodnju poluvodiča iz nekih stranih zemalja kineskim proizvođačima čipova, doznaje Reuters. Među zemlje koje su veliki izvoznici te opreme su i Japan, Nizozemska, Južna Koreja, Izrael, Tajvan, Singapur i Malezija.

Ovaj novitet proširenje je pravila stranog izravnog proizvoda (FDPR), koje je prvi put uvedeno 1959. kako bi se kontrolirala trgovina američkim tehnologijama. Ideja koja stoji iza njega je, ukratko, da ako je proizvod napravljen korištenjem američke tehnologije, američka vlada ima moć spriječiti njegovu prodaju. Uključujući proizvode proizvedene u stranoj zemlji. Primjerice, u kolovozu 2020. SAD ga je iskoristio protiv kineske telekomunikacijske kompanije Huawei Technologies jer su gotovo sve tvornice čipova koristile neke alate američkih dobavljača.

Najnovija mjera američke administracije, kojom želi utjecati na kineske tvornice čipovima, za sada nije utjecala na vrijednost dionica velikih proizvođača kao što su nizozemski ASML i japanski Tokyo Electron, nego su one još i rasle.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian rekao je da napori SAD-a da "prisili druge zemlje na suzbijanje kineske industrije poluvodiča" potkopavaju globalnu trgovinu i štete svim stranama. Kina se nada da će se relevantne zemlje oduprijeti naporima SAD-a i tako zaštititi svoje dugoročne interese.

- Ograničavanje i suzbijanje ne mogu zaustaviti razvoj Kine, nego samo ojačati odlučnost i sposobnost da razvijemo svoje znanstveno i tehnološko samopouzdanje - rekao je za Reuters.

SAD je 2022. i 2023. već uveo kontrolu izvoza čipova i opreme za proizvodnju čipova za Kinu. Tada je cilj bio spriječiti razvoj superračunala i umjetne inteligencije koje bi koristila kineska vojska. Novo pravilo, koje je trenutno u obliku nacrta, pokazuje kako Washington nastoji održati pritisak na rastuću kinesku industriju poluvodiča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 13:50