Ipak krah NAFTA-e?

SAD i Kanada bez dogovora, američki biznismeni protiv Trumpova ugovora samo s Meksikom

"Volim Kanadu, no godinama su iskorištavali nađu zemlju", rekao je američki predsjednik
Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki i kanadski pregovarači do zadanog roka, koji je istekao jučer, ipak nisu uspjeli postići dogovor o novom sporazumu o NAFTA-i, Sjevernoameričkoj zoni slobodne trgovine, pa će, kako sada stvari stoje, na klupe kongresnika u Washingtonu doći samo bilateralni trgovinski ugovor između SAD-a i Meksika.

Američko-kanadska runda pregovora o "novoj NAFTA-i" zapela je, kako su skeptici i upozoravali, na dvjema važnim pitanjima. Prvo je politika kanadskih vlasti da nastave štititi svoju poljoprivredu, što američkim poljoprivrednicima i prehrambenoj industriji uvelike otežava ulazak na kanadsko tržište. Kanađani, naime, ne žele odustati od zaštite svoje poljoprivrede, dok su Amerikanci inzistirali upravo na suprotnom. Drugo pitanje na kojem su se razišli američki i kanadski pregovarači je postojeći način rješavanja trgovinskih sporova unutar NAFTA-e. Taj je model za administraciju Donalda Trumpa neprihvatljiv u postojećem obliku, dok se Kanađani zalažu za njegovo očuvanje.

Za Kanadu je fokus na postizanju dobrog dogovora i kada ga budemo imali, za Kanadu će stvar biti riješena", poručila je Chrystia Freeland, kanadska ministrica vanjskih poslova, za svjetske medije.

"Volim Kanadu, no godinama su iskorištavali našu zemlju", odvratio je Trump.

Američki je predsjednik sada najavio da do kraja studenog namjerava potpisati bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini s Meksikom i poslati ga u ratifikaciju u Kongres. Podsjetimo, pregovori Amerikanaca i Meksikanaca nedavno su uspješno zaključeni, nakon što je Meksiko pristao na niz ustupaka koje je tražio Washington, posebno u segmentu izvoza automobila proizvedenih u Meksiku u SAD.

Ipak, analitičari ističu da NAFTA, koja funkcionira još od 1994. godine, ovime još nije definitivno pokopana. Naime, u Kongresu, ali i u američkim poslovnim krugovima, vlada velika zabrinutost što Bijela kuća s Kanadom nije uspjela postići dogovor o slobodnoj trgovini, što znači da bi ubuduće i američki izvoz u Kanadu bio opterećen carinama. Kanada nije samo prvi susjed i partner SAD-a, nego je i važno tržište za plasman američkih proizvoda. Baš kao što je i američko tržište važno za kanadske izvoznike. Stoga procjene govore da bi ratifikacija samo bilateralnog trgovinskog ugovora s Meksikom mogla naići na značajan otpor u Kongresu, čak i među republikancima.

Sve osim trilateralnog ugovora neće dobiti potvrdu Kongresa i izgubit će podršku poslovne zajednice", poručio je u izjavi Thomas Donohue, izvršni direktor američke gospodarske komore, a prenosi Reuters.

I u Mexico Cityju još se uvijek se nadaju da je moguće postići dogovor s Ottawom, koji bi omogućio nastavak postojanja NAFTA-e, jedne od najvećih zona slobodne trgovine u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:41