NOVO IZVJEŠĆE

S&P potvrdio sniženi rejting Zagreba: ‘Pritisak na prihode mogao bi odgoditi početak obnove‘

Potpora vlade ‘po našoj je ocjeni još uvijek nejasna, uključujući odgovor na pitanje kada će grad dobiti pristup novcu za popravke‘
 Nera Simic/Cropix

Agencija Standard & Poor's potvrdila je špekulativni rejting Grada Zagreba 'BB-', uz negativne izglede, upozoravajući na negativan utjecaj pandemije koronavirusa na proračunske prihode i još uvijek "nejasnu" potporu vlade obnovi od potresa.

S&P snizio je rejting Zagreba iz 'BB' u 'BB-' u rujnu prošle godine, ocijenivši da će grad morati pokriti petinu troškova obnove od potresa što će značajno povećati njegove financijske obaveze.

Troškovi obnove od potresa vjerojatno će biti nešto niži no što se očekivalo, istaknula je agencija u novom izvješću, potvrdivši važeći rejting 'BB-', ali poslovanje grada vjerojatno će trpjeti u razdoblju od 2021. do 2023. zbog pada prihoda od prireza, povezanog s pandemijom koronavirusa.

Negativni izgledi odražavaju našu ocjenu da bi dugotrajni pritisak na prihode mogao odgoditi početak nužne obnove središta grada, ističe S&P.

Potpora vlade "po našoj je ocjeni još uvijek nejasna, uključujući odgovor na pitanje kada će grad dobiti pristup novcu za popravke", dodaje agencija.

U temeljnom scenariju za razdoblje do 2023. godine predviđaju deficit u gradskom proračunu, zbog pada prihoda od prireza, ali i niži iznos nepodmirenih obaveza jer bi grad trebao dobiti novac od EU-a i vlade za obnovu infrastrukture, iako još nije utvrđen iznos ni vrijeme isplate.

Napominju da bi u idućih 12 mjeseci mogli sniziti rejting bude li financijski pritisak na Zagreb i gradska poduzeća i dalje jačao, što bi značilo ubrzano gomilanje nepodmirenih računa i pogoršavanje novčane pozicije u uvjetima smanjene vladine potpore nakon lokalnih izbora u svibnju.

Izgledi za rejting mogli bi pak u idućih 12 mjeseci biti izmijenjeni u stabilne ako Zagreb ponovo stekne "financijsku fleksibilnost". "To bi se očitovalo, primjerice, u stabilnoj proračunskoj izvedbi i poboljšanoj novčanoj poziciji ili smanjenim financijskim obavezama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:26