rejting

S&P Global i Moody‘s podigle ocjenu United Grupe nakon prodaje telekomunikacijskih tornjeva

Prodaja nam je omogućila da optimiziramo strukturu kapitala - kaže čelnica United grupe Victoriya Boklag

Mobilni tornjevi Telemacha sada su dio nove tvrtke

 Darko Tomas/CROPIX

Prodaja TowerCo-a po multipli od 20,1 puta značajno je popravila financijska očekivanja United grupe.

Posao od 1,34 milijarde dolara, kojim je grupa prodala svoje telekomunikacijske tornjeve, pozdravili su s rejting ocjenama S&P i Moody‘s.

S&P Global je poboljšao izglede za povećanje rejtinga United Grupe sa stabilnih na pozitivne.

Moody‘s je pak unaprijedio procijene iz negativnih u stabilne.

Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe kaže da je utjecala na porast kreditnog rejtinga.

- Prodaja naše mobilne infrastrukture omogućila nam je da optimiziramo strukturu kapitala, ojačamo našu financijsku poziciju i uspješno se nosimo sa snažnim globalnim makro-ekonomskim pritiscima - kaže Boklag.

Dodaje da je to rezultat uspješne prodaje infrastrukture mobilnih tornjeva United Grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji tvrtki TAWAL za 1,22 milijarde eura, odnosno 20,1 puta vrijednosti EBITDA.

Priljev sredstava od ove transakcije bit će iskorišten za isplatu obaveza koje dospijevaju u naredne dvije godine, 2024. i 2025., a ujedno će značajno smanjiti zaduženost Grupe, čiji je dug bio procijenjen na 4,1 milijardu eura.

Boklag kaže da United Grupa vidi ove odluke kao potvrdu uspješnih strateških inicijativa tvrtke, uključujući širenje na grčko i bugarsko tržište. Tvrtka ostaje posvećena unaprjeđenju svoje financijske stabilnosti i daljih mogućnosti za rast, uz istovremeno ulaganje u nove tehnologije i širenje mreže.

- Ostajemo fokusirani na provođenje naše strategije rasta i pružanje inovativnih i visokokvalitetnih usluga našim korisnicima. Sretni smo da su S&P i Moody‘s prepoznali ovaj uspjeh - zaključuje Boklag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:08