Najbolji europski projekt

S manje uputnica brža usluga i bolja kvaliteta u ruralnim dijelovima Požeške županije

 Požeško-slavonska županija

“Dom zdravlja - centar zdravlja”, projekt koji je Požeško-slavonska županija prijavila, bio je usmjeren na unapređenje kvalitete primarne zdravstvene zaštite na području te županije kroz ulaganja u obnovu šest objekata Doma zdravlja, u Velikoj, Požegi, Pakracu i Lipiku (vrijednost radova 1,424.348,84 kune) te nabava nove medicinske opreme za ordinacije primarne zdravstvene zaštite djelatnika Doma zdravlja i koncesionara (vrijednost opreme 3,519.600 kuna).

Vrijednost radova u Domu zdravlja u Velikoj bila je 485.299,43 kune, u Pakracu 187.085,55 kuna, u Požegi na tri lokacije 124.864,75 kuna, odnosno 86.337,50 i 484.550,24 kune te u Lipiku 56.211,38 kuna.

Nova oprema

Izvedenim građevinskim radovima i nabavom nove medicinsko-tehničke opreme zdravstvenim radnicima osigurani su primjereni uvjeti rada, a pacijentima pružena kvalitetnija primarna zdravstvena zaštita koja uključuje više dijagnostičko-terapijskih postupaka na primarnoj razini u sklopu ordinacija za opću, obiteljsku medicinu, pedijatriju, dentalnu medicinu i ginekologiju. Ono što projekt izdvaja od mnogih drugih projekata jest činjenica da se ovim projektom podigla kvaliteta života stanovništva ruralnih prostora županije, osiguravajući bržu, bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu i onim stanovnicima koji žive u udaljenijim i slabije prometno povezanim naseljima.

Upravo je zato kao rezultat projekta bilo smanjenje broja uputnica pružatelja primarne zdravstvene skrbi u bolnice u izoliranim područjima Požeško-slavonske županije za 15%, osigurana je nova oprema za 46 pružatelja primarnih zdravstvenih usluga, povećan broj novih usluga primarne zdravstvene zaštite za 61 novu uslugu te je rekonstruirano spomenutih šest objekata Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

Od ukupno 275 komada nove medicinsko-tehničke opreme za Dom zdravlja PSŽ i koncesionare nabavljeni su ginekološki ultrazvuci 3D/4D za ordinacije u Pakracu i Požegi, pedijatrijski prenosivi ultrazvuci, UZV za gustoću kostiju, digitalni ortopani, pulsni oksimetri, defibrilatori, reanimacijski setovi, EKG-i, kolposkopi, inhalatori, aspiratori, spirometri, holteri EKG, elektrokauteri, aparati za davanje kisika, tensi, setovi za strojnu endodonciju, ormari za instrumente i lijekove, stolovi i ležajevi za pregled bolesnika, stolovi za pregled dojenčadi, vage za bebe s dužinomjerom, visinomjeri i dr.

U Požeško-slavonskoj županiji, kako je rečeno na početku predstavljanja projekta, zbog promjene u broju stanovnika i migracija došlo je do problema dostupnosti i broja usluga zdravstvene zaštite, a posebno u ruralnim područjima i manjim mjestima, zbog čega je velik broj stanovnika liječničku uslugu tražio izravno u bolnicama. Ugrožen socijalni status i starost stanovništva utjecali su na nemogućnost primanja adekvatne zdravstvene skrbi jer nije bila dostupna u mjestu stanovanja te je sve dovelo do nejednakosti zdravstvenog sustava u Županiji. Problem su bili i neadekvatni prostori Doma zdravlja koji su trebali rekonstrukciju i bolju opremljenost.

Ulaganje u infrastrukturu

Također je predviđeno, a što je i učinjeno, da projekt odmah osigura pristupačnost osobama s invaliditetom, majkama s kolicima, trudnicama, osobama s pomagalima za hodanje... U zgradama Doma zdravlja, kako je i najavljeno, postavljene su oznake na Brailleovu pismu, a kako bi se olakšao pristup uslugama slabovidnim i slijepim osobama.

Temeljem navedenoga, Požeško-slavonska županija, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, odlučila je učiniti sve kako bi svojim stanovnicima omogućila adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Tim povodom župan je izjavio: - Osim ovog projekta, pri kraju je provedba projekta ‘Zajedno do zdravlja’ kroz koji se u opremanje i uređenje dijela dnevne bolnice OŽB Požega ulaže više od 34 milijuna kuna bespovratnih sredstava, čime zapravo podižemo razinu opremljenosti i tog dijela sustava zdravstvenih usluga na području Požeško-slavonske županije.

Pozega, 271113.
Reportaza o gospodarskoj situaciji u Pozesko-slavonskoj zupaniji.
Na fotografiji: Alojz Tomasevic, zupan pozesko-slavonski.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski

Zapravo smo kroz ova dva projekta značajno unaprijedili kvalitetu života građana Požeško-slavonske županije, ali ne samo njih, već i svih onih koji će danas-sutra koristiti usluge naših zdravstvenih ustanova. Važnost ulaganja u zdravstveni sustav i kvaliteta zdravstvene usluge nužna su pretpostavka funkcioniranja zdrave i produktivne zajednice, na što nas postojeća pandemija Covida-19 svakodnevno podsjeća.

Projekt je sve nedostatke uklonio kako je bilo i predviđeno - unapređenje kvalitete primarne zdravstvene zaštite na području PSŽ-a kroz ulaganja u infrastrukturu i opremu 9 pružatelja primarne zdravstvene zaštite (ordinacije liječnika Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i 8 koncesionara).

ponosni na rezultate - Što je briga prema bolesnima, nemoćnima i potrebitima veća, društvena zajednica je naprednija i progresivnija - naglasio je nakon završetka projekta Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja. - Bilo je teškoća u provedbi, ali uz razumijevanje svih dionika uspjeli smo doći do rezultata koji nas sada sve čini ponosnima. Rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je zahtjevan, težak, odgovoran i kompliciran u svakom aspektu rada medicinske struke. Ali, prvo mjesto kada je u pitanju zdravlje temeljne jedinice društva - obitelji na koji ćemo se svi obratiti jest naš obiteljski liječnik ili doktor dentalne medicine. Dom zdravlja Požeško-slavonske županije realizacijom projekta “Dom zdravlja - centar zdravlja” istinski je zauzeo mjesto koje mu je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i namijenjeno, a to je da bude “temeljni nositelj primarne zdravstvene zaštite na području nadležnosti. Kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita mora biti cilj za svaku našu jedinicu lokalne samouprave- rekao je tada ravnatelj Marijan Višaticki. U sklopu projekta nabavljena je također informatička oprema te održana i edukacija o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji.

Projekt vrijedan gotovo 6 mil. kuna

Naziv projekta: Dom zdravlja - centar zdravlja

Kategorija prijave: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

Lokacija: Požeško-slavonska županija

Datum početka projekta: 1. 11. 2016

Datum završetka projekta: 1. 5. 2019

Ukupna

vrijednost projekta: 5,849.028 kuna

Bespovratna sredstva: 3,218.332 kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:25