Najbolji europski projekt

S 1,2 milijuna kuna osigurali besplatnu školsku prehranu za djecu iz siromašnih obitelji

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Zagrebačka županija nositelj je i vodeći partner projekta “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”, koji je u izboru za najbolji EU projekt u finale ušao u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Ostali partneri na projektu bili su Osnovna škola Ante Kovačića, OŠ Bedenica, OŠ Bistra, OŠ Braće Radića, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Dubrava, OŠ Đure Deželića, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, OŠ Ivana Perkovca, OŠ “Ivan Benković”, OŠ Jakovlje, OŠ Josipa Badalića, OŠ Josipa Zorića, OŠ “Kardinal Alojzije Stepinac”, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, OŠ Klinča Sela, OŠ Luka, OŠ “Ljubo Babić”, OŠ Milke Trnine, OŠ “Pavao Belas”, OŠ Pokupsko, OŠ Pušća, OŠ Rugvica, OŠ Stjepana Basaričeka, OŠ “Stjepan Radić”, OŠ Sveta Nedelja te Osnovna škola “Vladimir Deščak”.

Projekt je financiran sredstvima FEAD-a (Fond europske pomoći za najpotrebitije) u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje od 2014. do 2020., u sklopu otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017./2018.)”. Riječ je o financiranju aktivnosti usmjerenih na ublažavanje materijalne deprivacije tipa 1 - nedostatak hrane i aktivnosti tehničke pomoći.

Brojne koristi

Ukupna je vrijednost projekta 1,279.697,75 kuna koliki je bio i ukupno odobreni iznos troška provedbe projekta. Sredstva Europske unije iznosila su 1,087.743,09 kuna (85 posto), a sredstva državnog proračuna 191.954,66 kuna (15 posto) Posredničko tijelo bilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Glavni je cilj projekta bilo ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Ciljna skupina bili su učenici koji dolaze iz obitelji u kojima su jedan ili oba roditelja nezaposleni, iz obitelji s više djece teškog imovinskog stanja, iz obitelji koja je korisnik socijalne pomoći, učenici koji su djeca samohranih roditelja, učenici s posebnim potrebama teškog imovinskog stanja te učenici koji primaju dječji doplatak. Ukupno 1384 učenika slabijeg imovinskog stanja dobilo je sufinanciranje svakodnevnog obroka u 27 osnovnih škola na području Zagrebačke županije. Isto tako, svim učenicima bili su podijeljeni promotivni materijali s informacijama o zdravoj prehrani te su se tim putem educirali kako učiniti svoj život zdravijim, kvalitetnijim i u konačnici sretnijim.

Koristi ovog projekta su brojne, pa tako i financijske jer su ovim sredstvima rasterećene neke jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi i općine koji su, koliko su mogli, također sufinancirali obroke nekih učenika lošeg imovinskog stanja. No, to nije bio slučaj u svim gradovima i općinama.

Zagreb, 170513.
Prostorije Zagrebacke zupanije, Ulica grada Vukovara 72.
Zupan Zagrebacke zupanije Stjepan Kozic primio je i nagradio igracice rukometnog kluba Samobor povodom osvajanja 2. mjesta u finalu Challenge Cup-a.
Na slici: Stjepan Kozic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije

“Intenzivnom gradnjom i obnovom škola i sportskih dvorana u proteklih 20 godina stvaramo jednake uvjete obrazovanja za svu našu djecu, bez obzira na to žive li u urbanom ili ruralnom dijelu Zagrebačke županija, a ovim hvalevrijednim projektom zaštitili smo ranjive skupine. Zahvaljujem školama u projektu na odličnoj suradnji na dobrobit naše djece”, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. “Projekt ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva’ jedan je od najkvalitetnijih projekata koji je provodila Zagrebačka županija. Glavni je cilj projekta bilo ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama”, rekao je Zlatko Hasan, ravnatelj OŠ Milke Trnine iz Križa.

Bez diskriminacije

“Osnovna škola ‘Pavao Belas’ od početka je uključena u projekt jer smo prepoznali njegovu svrsishodnost i namjenu pomoći socijalno osjetljivim obiteljima čija djeca polaze našu školu. Ovaj dobro osmišljen projekt je svojim glavnim ciljem osigurao kvalitetan i zdrav obrok voća i mliječnih proizvoda čime je utjecao na povećanje kvalitete života ciljane skupine i stjecanje zdravih prehrambenih navika svakodnevnim konzumiranjem zdrave hrane. Ono što će ostati u svijesti djeteta je navika i vrijednost zdrave prehrane te činjenica da društvo, u ovom slučaju Zagrebačka županija, brine o njegovu zdravlju i želi da svako dijete bude jednako vrijedno, zadovoljno i pozitivno”, istaknuo je Andrej Peklić, ravnatelj OŠ “Pavao Belas”.

“U prioritetima vodstva, kao čelnici obrazovnih ustanova, ravnatelji imaju i prioritet da niti jedno dijete u školi nije gladno. U tim izazovima kao mogućnost pojavio se i navedeni hvalevrijedan projekt koji smo sveobuhvatno podržali u svojoj školi i njime pomogli najugroženijim obiteljima u kojima najviše pate upravo djeca”, rekla je Mara Mamuza, ravnateljica OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela.

“Učenici u školi borave velik dio vremena. Da bi mogli izvršavati svoje obaveze, nužno je da tijekom dana konzumiraju barem jedan kvalitetan obrok. U ovom projektu uspjeli smo osigurati prehranu za mnoge učenike čiji roditelji teško odvajaju sredstva za plaćanje školske kuhinje ili to nisu u mogućnosti. Uz to, radili smo na usvajanju zdravih prehrambenih navika kod učenika i utjecali na socijalnu jednakost među njima”, objasnila je Štefica Facko Vrban, ravnateljica OŠ Pokupsko.

“Osnovna škola Dubrava bila je partner Zagrebačkoj županiji u projektu ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva’ u školskoj godini 2017./2018. Ovime potvrđujem da je 58 učenika slabijeg imovinskog stanja dobilo sufinanciranje svakodnevnog obroka”, izjavila je ravnateljica OŠ Dubrava, Marijana Kozumplik Kemenović.

I kako zaključno kažu u Zagrebačkoj županiji, “najveća korist koju je ostvarila Županija i cjelokupna država ovim projektom je sretno dijete, dijete koje će zajedno sa svojim vršnjacima sjediti u kuhinji za kuhinjskim stolom, objedovati isti obrok, čiji će roditelji sada moći taj novac iskoristiti i za dodatni obrok (škole nude i posebne mliječne i voćne obroke), dijete koje će se osjećati jednako vrijedno.

Društvo bez diskriminacije odgaja i dijete koje neće diskriminirati druge ljude, dijete koje će zasigurno imati veću mogućnost razviti se u kvalitetnog čovjeka koji će onda biti na korist i ponos svojoj županiji, ali i cijeloj državi”.

Informacije o projektu

Kategorija prijave: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

Lokacija: Osnovne škole Zagrebačke županije (Marija Gorica, Bedenica, Bistra, Kloštar Ivanić, Sv. Ivan Zelina, Dubrava, Ivanić-Grad, Prigorje Brdovečko, Šenkovac, Dugo Selo, Jakovlje, Krašić, Klinča Sela, Luka, Jastrebarsko, Brdovec, Pokupsko, Pušća, Rugvica, Božjakovina, Sveta Nedelja)

Datum početka projekta: 4. 9. 2017.

Datum završetka projekta: 2. 9. 2018.

Ukupna vrijednost projekta: 1,412.160,09

Bespovratna sredstva: 1,412.160,09

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:21