Ulaganja u nuklearnu energiju

RWE i Vattenfall primit će više od milijardu eura kompenzacije od njemačke vlade

Točan iznos kompenzacije ovisi o cijenama električne energije, bit će utvrđen 2023.
Ilustracija, nuklearna energija
 Profimedia, Panthermedia

Njemačka energetska tvrtka RWE i švedski Vattenfall dobit će kompenzaciju za svoja ulaganja u nuklearnu energiju koja se trenutačno kreće oko 1,2 milijarde dolara, piše Power Engineering International.

Rezultat je to odluke njemačke Vlade da se država potpuno odmakne od nuklearne energije, usprkos tome što su tvrtke pokrenule investicije u sektoru prije te odluke i snosit će posljedice, odnosno gubitke zbog preokreta njemačke politike. Drugim riječima, kako je utvrdio Savezni ustavni sud, operatori nuklearnih elektrana imat će vrlo visoke troškove jer se imovina ne može iskoristiti za neke druge svrhe.

Visina kompenzacije proizlazi iz prijedloga nacrta zakona koji je utvrdio naknadu tvrtkama, prema kojemu bi se ona mogla smanjiti, odnosno neće biti na razini milijardi, ali će biti na visokoj troznamenkastoj razini, u milijunima.

Točan iznos kompenzacije, kako proizlazi iz prijedloga nacrta zakona, ovisi o cijenama električne energije, a bit će utvrđen 2023. godine. Plan je, naime, da nuklearne elektrane prestanu s radom u Njemačkoj 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:42