KUPONSKE KAMATE

Rusko ministarstvo financija: Prisiljeni smo platiti kamate na dvije državne eurobveznice u rubljima

SAD i njegovi saveznici zamrznuli su polovinu od ukupno 640 milijardi dolara ruskih deviznih i zlatnih rezervi.

Ruski ministar financija Anton Siluanov

 AFP

Rusko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je bilo prisiljeno platiti kuponske kamate na dvije državne euroobveznice u rubljima budući da je inozemna banka odbila obraditi njihov nalog o plaćanju u dolarima.

Inozemna banka odbila je nalog Rusije da uplati 649,2 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije državne obveznice, a nije obradila ni plaćanje glavnice euroobveznice koja dospijeva na naplatu u ovoj godini, istaknuli su u ministarstvu, ne navodeći o kojoj je banci riječ.

Rusija je trebala platiti kuponske kamate na državne euroobveznice koje dospijevaju na naplatu ove odnosno 2042. godine.

Iz ruskog ministarstva financija poručili su da bi inozemnim vlasnicima dvije euroobveznice mogli konvertirati rublje u inozemne valute kada im ponovo bude omogućen pristup zamrznutim deviznim rezervama.

Ako dužnik ne vrati iznos u ugovorom utvrđenoj valuti, smatra se da nije sposoban podmirivati svoje financijske obaveze.

Od početka invazije, SAD i njegovi saveznici zamrznuli su polovinu od ukupno 640 milijardi dolara ruskih deviznih i zlatnih rezervi, napominje Reuters.

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, a njezinu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija.

Glasnogovornik američkog ministarstva financija objavio je u ponedjeljak da su potpuno blokirali pristup Rusije deviznim rezervama.

"Rusija sada mora odlučiti hoće li nastaviti crpiti preostale dragocjene rezerve i nove prihode koji joj stižu ili pokazati da kao dužnik ne može podmirivati svoje financijske obaveze", rekao je u glasnogovornik američkog ministarstva.

Neimenovani izvor izjavio je za Reuters da je ministarstvo stopiralo obradu plaćanja u JPMorgan Chase & Cou, banci korespondentu.

Banka-korespondent obrađuje ruske uplate kuponskih kamata, šaljući ih banci-isplatitelju koja novac raspoređuje vlasnicima obveznica u inozemstvu, objašnjava Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 15:12