Očuvanje stabilnosti

Ruski ministar financija: 'Naša ekonomija može i uz cijenu barela od 10 dolara'

Očekuje da će prosječna cijena nafte tijekom 2020. godine iznositi 30 dolara za barel. Za iduću godinu očekuje blagi rast cijene
Ilustracija
 Cultura Creative via AFP

Ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je u srijedu u intervjuu za "Vedomosti" da ruska ekonomija može izdržati i uz cijenu nafte od deset dolara po barelu.

"Prije otprilike pet godina, ako bi se nafta Urals prodavala za manje od 15 dolara proračun od toga ne bi imao prihoda i bili bismo u krizi. Sada se na to više ne svraća baš tolika pozornost, jer smo stvorili potrebne financijske 'međuspremnike', pa ćemo preživjeti i uz 10 dolara", rekao je Siluanov.

Dodao je kako trenutnu situaciju ne bi nazvao krizom.

"Ovo vjerojatno nije kriza već izazov koji nije poput drugih i koji će vjerojatno naći mjesto u udžbenicima povijesti", rekao je.

Očekuje da će prosječna cijena nafte tijekom 2020. godine iznositi 30 dolara za barel. Za iduću godinu očekuje blagi rast cijene. Smatra da je prednost postignutog dogovora zemalja OPEC + o smanjenju proizvodnje u tome što sve zemlje koje proizvode naftu, uključujući Sjedinjene Države, sada sudjeluju u pregovorima.

"To je ključ za uspješnije akcije na naftnom tržištu", rekao je Anton Siluanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 23:42